Societat 03/03/2020

Deu nous casos lleus de Covid-19 eleven a 28 els contagis a Catalunya

Salut anuncia que dos dels contagiats fan quarantena a casa seva sense haver de passar per l'hospital

Gemma Garrido Granger
2 min
La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, en una reunió amb professionals de l'Hospital Clínic de Barcelona.

BarcelonaEl departament de Salut ha confirmat aquest dimecres 10 casos nous de coronavirus al país, que eleven la xifra d'afectats fins als 28, tots amb simptomatologia lleu. Tres dels infectats -una dona de 23 anys; un home de 39 anys i un home de 40 anys- resideixen a Barcelona i es van contagiar en un viatge a Itàlia. La resta es va contagiar pel contacte amb altres casos positius de la Covid-19, entre els quals una dona de 86 anys, de Barcelona, que ha estat en contacte amb un cas també confirmat.

La consellera de Salut, Alba Vergés ha informat que, en total, Catalunya ha analitzat 625 sospites de coronavirus, de les quals fins ara se n'han confirmat 28, tots lleus. El degoteig de positius de coronavirus a Catalunya no s'atura una setmana després que se'n confirmés el primer cas en les analítiques d'una dona italiana resident a Barcelona que havia viatjat al seu país. Des d'aleshores, el departament de Salut ha detectat 23 infeccions més, dues de mitjana al dia.

Tant el primer com l'últim contagi dibuixen prou bé la dinàmica de propagació a Catalunya fins al moment. La majoria de les infeccions són importades des d'altres països europeus, i el virus es transmet fent servir els cossos de turistes o residents que procedeixen d'Itàlia o Alemanya. La resta s'ha contagiat per transmissió secundària: han estat en contacte amb persones infectades que havien fet una estada a les zones considerades de risc.

Fins ara Salut ha posat 410 persones en aïllament preventiu, tots de la xarxa de contactes dels X afectats, i són a casa en quarantena i fent-se analítiques periòdicament per descartar la presència del virus als seus organismes. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha advertit que la xifra de confinats, malgrat que no presentin cap símptoma, anirà creixent i es nodrirà d'aquesta xarxa social dels afectats. "Però a hores d'ara cap més contacte en seguiment presenta una clínica compatible amb el coronavirus", ha apuntat l'expert en medicina preventiva.

Cap dels afectats presenta complicacions de salut, més enllà d'un quadre gripal lleu, amb febre, tos i malestar, i no hi ha casos greus ni pacients ingressats a les unitats de cures intensives. "Tots evolucionen favorablement", ha afirmat Guix. De fet, i segons el departament, Catalunya viu una eclosió del Covid-19 "més ben controlada" que altres llocs de l'Estat, com Madrid o Euskadi, on plana el fantasma dels contagis locals i hi ha problemes a l'hora de reconèixer les cadenes de transmissió. "Aquí tenim clar com s'han produït les 18 infeccions", ha argumentat el responsable de Salut Pública.

Tal com va avançar l'ARA, el fet que tots els contagis a Catalunya siguin lleus permet anar desplegant l'atenció domiciliària. Els pacients amb una càrrega vírica baixa no només no necessiten ser traslladats a un hospital per fer-los un seguiment actiu, sinó que tampoc hi han d'anar per fer-se les proves de PCR: set unitats especialitzades prenen les mostres al seu domicili. "Ja n'hi ha dos que poden estar-se a casa seva perquè la seva clínica lleu ho permet", ha anunciat Vergés.

stats