Societat 25/02/2020

Una italiana resident a Barcelona, primer cas de coronavirus a Catalunya

Aïllen 25 contactes de la pacient, que havia viatjat a Itàlia i està ingressada a l'Hospital Clínic

Germán Aranda
4 min
La porta de l'Hospital Clínic de Barcelona, aquesta tarda

BarcelonaEl primer cas per coronavirus confirmat a Catalunya, i a la península Ibèrica, és una dona italiana de 36 anys resident a Barcelona que està ingressada a l'Hospital Clínic, tal com preveuen els protocols i segons ha confirmat el govern de l'estat. La pacient va estar entre els dies 12 i 22 al nord d'Itàlia i va ingressar la passada nit a l'Hospital Clínic, segons ha explicat el doctor Joan Guix, secretari de Salut Pública de la Generalitat, en una roda de premsa convocada d'urgència al departament. Era el quart cas a l'Estat, tot i que hores després la xifra s'ha elevat a sis per un positiu a Castelló i un altre a Tenerife, on la dona del turista italià de vacances a Tenerife també ha donat positiu. A tot el món, ja hi ha 80.000 persones infectades pel coronavirus i un total de 2.600 morts, la majoria d'ells a la Xina, on va començar la infecció.

Obeint el protocol, el departament de Salut ja ha aïllat "al seu domicili" 25 persones de l'entorn més proper de la pacient. Durant 14 dies, el departament valorarà si hi ha alguna simptomatologia entre les persones aïllades, per la qual cosa se sotmetran a una vigilància d'entre dos i tres visites mèdiques al dia. Aquest protocol s'aplica a les persones que han tingut una relació quotidiana i pròxima amb la pacient, ja que la transmissió es fa a través de la saliva. Aquests contactes en aïllament podrien augmentar en els pròxims dies, ja que el protocol ha canviat avui mateix. Guix ha explicat que les regions de la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l'Emília-Romanya s'incorporen ara al protocol epidemiològic, així com Corea del Sud, Singapur i l'Iran. És a dir, a partir d'ara s'investigaran les persones procedents d'aquestes regions amb símptomes respiratoris lleus o greus (fins ara eren només els greus) i les que hagin tingut contacte quotidià i pròxim amb els casos confirmats. Només si presenten símptomes, els contactes i casos investigats passaran el test mèdic, conegut com PCR.

"Fins aquest matí havíem investigat 11 persones, i totes han donat negatiu. Ara tenim alguns casos més sota investigació", ha informat Guix, que més tard ha reconegut que s'estan investigant vuit possibles casos. Només s'informarà del resultat de les proves en els casos que donin positiu.

Insistint en l'objectiu de transmetre calma a la població, Guix ha volgut recordar que el 80% dels casos registrats són lleus i que només un 2% són mortals, i ha recordat que "l'objectiu de les mesures és frenar un virus nou" amb un "objectiu de contenció" i que "l'ideal és eradicar aquest virus". Ha assegurat, fins i tot, que li preocupa més la grip comú que el coronavirus, ja que és "més greu", com demostren els 434 casos i 41 morts registrats aquesta temporada a Catalunya. La gerent de Processos Integrals de Salut, Assumpta Ricart, ha avisat que si algú sospita que pot estar infectat, "el que cal fer és trucar al 061 i no anar al metge, ja que si saturem els serveis d'urgència serà dramàtic".

Sobre les mesures que cal prendre, Guix ha afirmat que "no passarà res per sortir de casa", i ha assegurat que no és necessari per ara l'ús de mascaretes de protecció. Per evitar la propagació del virus, ha assenyalat, cal cobrir-se la tos amb l'avantbraç i no amb la mà i fer servir mocadors d'un sol ús. El departament tampoc ha elaborat cap recomanació sobre els vols a les regions del nord d'Itàlia: "Cadascú ha de decidir si li cal o no li cal anar a un lloc específic".

Malgrat que el departament de Salut havia anunciat una roda de premsa per informar sobre el cas, ha sigut la Moncloa qui ha fet la confirmació oficial durant la tarda poc abans que comencés la compareixença. Des de l'Hospital Clínic asseguren que "l'abordatge d'un cas com aquest no suposa cap alteració del dia a dia del centre".

El cas detectat a Catalunya és el primer a tota la Península. Fins ara només se n'havien detectat dos a les illes Canàries i un altre a Mallorca. L'últim ha sigut confirmat durant la mateixa compareixença del departament: es tracta de la dona del metge italià que va donar positiu ahir al sud de l'illa de Tenerife, després de fer-se les proves corresponents al laboratori de microbiologia de l'Hospital Universitario Nuestra Señora de la Candelaria.

El coronavirus es transmet per via aèria a través de petites gotes respiratòries i pel contacte estret amb les secrecions infectades, segons l'Agència de Salut Pública de Catalunya. El període d’incubació de la malaltia és d’entre 2 dies i un màxim de 14. Per això les quarantenes són de 14 dies. Els símptomes són tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire i, en cas que alguna persona els tingui, ho ha de comunicar als serveis sanitaris o bé trucar al telèfon 061 Salut Respon.

Fins ara el país europeu on hi ha més persones infectades pel coronavirus és Itàlia, on ja hi ha més de 280 persones afectades i s'han registrat deu morts.

stats