Societat 20/11/2014

Catalunya constitueix el seu primer Consell d'Infància per donar veu als nens

Artur Mas ha presidit la fundació de l'òrgan format per 43 infants i adolescents d'entre 8 i 17 anys. El projecte pretén treballar perquè els nens puguin opinar i participar en les decisions que els afecten

Efe
2 min

BarcelonaEl Palau de Pedralbes ha acollit avui l'acte de constitució del primer Consell Nacional de la Infància i Adolescència de Catalunya (CNIAC) en el marc de celebracions del XXV aniversari de la Convenció sobre els Drets del Nen. Aquest consell, format per un total de 43 nens i adolescents d'entre 8 i 17 anys, pretén ser un òrgan capaç de donar veu als nens i adolescents perquè puguin ser capaços d'opinar i participar en les decisions que els afecten.

La constitució del consell ha estat presidida pel president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat per la consellera de Benestar social i família, Neus Munté, els vicepresidents del CNIAC, Meritxell Castany i Víctor López, i la presidenta del mateix, Fatima Ofkir.

El president de la Generalitat ha advocat, en el seu discurs d'inauguració, pel dret dels nens i adolescents a ser "escoltats" i que "se'ls tingui en compte" com a persones "madures per igual que les persones més adultes". Mas ha considerat que els nens i nenes i adolescents que formen aquest primer consell són "els ciutadans del demà, però també els ciutadans del present", i ha demanat que aquest col·lectiu sigui "escoltat amb respecte i interès" a través del "diàleg comú i constructiu".

El president ha volgut recordar un primer pacte per la infància amb fins a 70 entitats l'any passat amb l'objectiu de "sumar esforços entre tots" per fer possible que els nens i nenes de Catalunya "puguin ser escoltats". En aquest discurs inaugural també han participat els vicepresidents i la presidenta del CNIAC, que han llançat missatges a favor del dret a la participació infantil i han definit aquest primer consell com una manifestació a favor d'aquests drets.

La vicepresidenta del CNIAC, Meritxell Castany, s'ha referit a aquesta participació com el dret a "col·laborar amb els organismes dels adults" amb "voluntat, capacitat i compromís" dels joves i nens. Castany ha recordat que els nens i joves també són "conscients dels fets i esdeveniments que els afecten, i tenen criteri per jutjar-los".

Víctor López, el vicepresident primer del Consell, ha assegurat que el CNIAC és un organisme que dóna "oportunitats als nens" perquè puguin ser escoltats "a nivell nacional". Víctor López ha qualificat el projecte de "pioner" i ha assegurat que aconseguirà la "convivència de tots els 43 nens, nenes i adolescents per aprendre els uns dels altres, però sense oblidar passar-s'ho bé".

La presidenta del CNIAC, Fátima Ofkir, ha explicat que aquest consell pretén fer "conèixer a la societat adulta" tots els temes que preocupen als nens. Entre ells, ha destacat que aquest consell "demana més participació infantil", ja que considera que els consells actuals de nens no són "prou representatius".

Ofkir ha posat èmfasis a recordar als nens i nenes que pateixen la pobresa, la fam i les dificultats per accedir a les beques menjador o a la sanitat pública i ha reclamat que "tots els nens tinguin els mateixos drets" i les mateixes "facilitats per accedir a aquests". També ha expressat la seva preocupació pel medi ambient i ha assegurat que des del consell es faran propostes a l'administració per millorar el transport públic o el desplaçament urbà en bicicleta. En la mateixa línia, ha esmentat l'assetjament escolar com un problema que el consell està disposat a solucionar, així com poder "opinar i valorar els horaris i continguts de televisió que els afecten directament".

stats