Tots Sants
Societat 01/11/2011

Milers de visites als cementiris per Tots Sants

Assistència massiva als cementiris del país. A Barcelona hi ha hagut prop de 208.000 visitants, 18.000 més dels previstos

Efe
3 min

BarcelonaProp de 208.000 persones han visitat en els quatre dies del pont de Tots Sants els nou cementiris de Barcelona, superant en uns 18.000 visitants les previsions de l'empresa municipal de Cementiris de divendres passat, segons un comunicat fet públic avui.

Entre dissabte, diumenge i dilluns van anar als cementiris de Montjuïc, Poblenou, Sant Andreu, Horta, Sant Gervasi, les Corts, Sarrià, Sants i Collserola unes 105.000 persones, mentre que dimarts, el dia de Tots Sants, ho han fet unes 103.000.

La jornada s'ha desenvolupat amb total normalitat, encara que durant el matí s'han registrat col·lapses als cementiris de Poble Nou i Montjuïc. L'accés al cementiri de Poble Nou ha estat col·lapsat al matí i durant més d'una hora no s'hi podia accedir en vehicle privat, mentre que en el de Montjuïc s'han registrat entre dos i tres quilòmetres de cues.

Per al director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, aquesta gran afluència es a causa, en part, a què "moltes persones, malgrat el pont, no han sortit fora i han decidit passar la jornada de Tots Sants a casa. A més, la climatologia ha estat bastant agradable", ha postil·lat.

Dispositius especials

Seguint les iniciatives posades en marxa els últims anys, en alguns cementiris municipals avui hi ha hagut música en directe i en altres s'han celebrat misses. A més, Cementiris de Barcelona ha ofert aquests dies una atenció especial i personalitzada per a les persones que acudeixen a visitar els seus difunts.

Els problemes més habituals han estat el trencament d'algun element de les tombes o el desig d'alguna persona anciana de pujar a una escala per accedir a un nínxol.

Als cementiris de Sant Andreu, les Corts i Montjuïc, hi ha hagut vehicles elèctrics per al transport de persones amb mobilitat reduïda, mentre que en els de Poble Nou i les Corts s'ha pogut escoltar música en directe.

D'altra banda, Cementiris de Barcelona ha informat que ahir a la nit prop d'un centenar de persones van assistir a l'acte celebrat a Montjuïc en homenatge del poeta i escriptor Josep Maria de Sagarra, quan es commemoren els cinquanta anys de la seva mort.

Creixen les incineracions

Una altra tendència a l'alça és el de les incineracions. A Barcelona ja suposa un 43% dels rituals funeraris, i cada any les cremacions creixen en un 2%. "D'aquí 4 anys, les incineracions suposaran el 50% dels ritus mentre que els sepelis tradicionals l'altre 50%", constata Valmaña. Per aquest motiu, ja s'han dut a terme diverses actuacions per preparar espais als cementiris per a dipositar les cendres. Entre aquests hi ha l'anomenat 'Jardí de la Mediterrània", a Montjuïc i el Bosc de les Cendres, a Collserola.

A més, els cementiris de Les Corts i el de Sant Andreu estrenen enguany 180 columbaris cineraris -40 en el primer i 140 en el segon-, per dipositar les urnes amb les cendres. Són com nínxol però d'una dimensió més reduïda on els familiars poden posar-hi una làpida o deixar l'urna a la vista des de l'exterior però protegida per un vidre.

Més de 50.000 persones visiten el cementiri de Lleida per Tots Sants

Els lleidatans s'han mantingut també fidels a la tradició de Tots Sants de visitar i portar flors als difunts, en una jornada marcada per la normalitat. Es calcula que aquest dimarts unes 50.000 persones hauran passat pel cementiri de la ciutat, tot i que molts més ja ho han anat fent durant els últims dies de forma esglaonada, per netejar i adequar els nínxols. Els accessos i els aparcaments s'han col·lapsat en alguns moments, així com el servei de transport públic, que s'ha reforçat amb més autobusos.

Molts lleidatans han optat per comprar aquest any flors artificials, més econòmiques que les naturals. De fet, segons els venedors de flors naturals del cementiri, les vendes s'han mantingut respecte a l'any passat, tot i que els lleidatans compren rams i flors cada cop més petites, la qual cosa ha fet augmentar la càrrega de treball. Les roses, els crisantems i les margarides són les més sol·licitades, i es calcula que la despesa mitjana per família en flors naturals és d'entre 15 i 25 euros.

A Tortosa també se segueix la tradició

Centenars de tortosins també han passat aquest dia de Tots Sants pel cementiri. L'afluència de gent s'ha notat des de primera hora del matí, però el dispositiu especial de regulació del trànsit habilitat per la Policia Local ha garantit la fluïdesa en els accessos al cementiri, al barri de Sant Llàtzer. Malgrat la crisi i la davallada en la venda de flors, el cert és que eren molts els que avui s'han acostat a deixar rams i, fins i tot, centres i corones als familiars desapareguts.

Molts també aprofitaven el dia de festa per netejar els nínxols i tombes dels seus difunts. Com altres anys, l'Ajuntament ha habilitat transport públic gratuït per pujar al cementiri, però la majoria han preferit accedir amb els vehicles privats o, fins i tot, a peu, aprofitant el bon temps de la jornada.

stats