SOCIETAT
Societat 06/06/2012

Centenars de berguedans donen el tret de sortida a la Patum amb la tradicional passada pels carrers de Berga

La ciutat aspira a tenir una llei pròpia per a les festes de Corpus

Acn
2 min

BarcelonaCentenars de berguedans, la majoria nens, han acompanyat aquest dimecres al migdia els gegants Vells i Nous pels carrers de Berga. A les dotze en punt, el so del tabal ha donat el tret de sortida al primer acte massiu de les festes de Corpus, que s'allargaran fins aquest diumenge.

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, que aquest migdia ha fet de geganter, ha explicat a l'ACN que la passada del dimecres és el primer moment en què els berguedans tornen a "tocar i viure" la Patum i ha assegurat que és "el passacarrers de la quitxalla i els berguedans". "És quan tots en tenim més ganes", ha afegit.

L'alcalde no ha amagat el seu desig perquè aquesta sigui l'última Patum sense una llei pròpia. El so del tabal ha donat el tret de sortida a la Patum de Berga. Centenars de persones s'han aplegat a la plaça de Sant Pere per donar la benvinguda a una nova edició de les festes de Corpus. Com cada any, la passada del dimecres al migdia ha recorregut els carrers de la ciutat amb algunes dificultats, a causa de l'afluència de gent.

La passada ha començat i ha finalitzat a la plaça de Sant Pere i, durant gairebé tres hores, ha recorregut el casc antic i els carrers més cèntrics de la ciutat. Al vespre, a partir de les vuit, hi haurà un nou passacarrers. Aquest cop, acompanyats pel tabal, les maces, les guites i els gegants vells. En aquest cas, el recorregut s'aturarà davant de les residències de les autoritats locals per fer-hi un salt.

Una aplicació per a mòbil per localitzar el passacarrers

Enguany, tres berguedans han creat una nova aplicació per a mòbil que permet localitzar el passacarrers de Patum a l'instant. A més, també ofereix informació sobre la història de la festa, la ciutat i els seus establiments i comerços. L'aplicació, que s'anomena 'Patum', està disponible en català, castellà i anglès, és totalment gratuïta, i es pot descarregar des de l'Iphone o l'Android. A més, també es pot seguir via Twitter.

La nova aplicació ha estat creada pels berguedans Marc Vallejo i Albert Bres, que s'han encarregat de la programació informàtica. El disseny gràfic ha estat a càrrec del dibuixant Salvador Vinyes.

Primera Patum amb la directiva europea del foc

Aquesta serà la primera Patum amb la directiva europea del foc en vigor. Gràcies a les al·legacions que es van fer, la normativa no afecta la Patum. Tot i això, prop de 300 patumaires han fet un curs sobre Consumidors Experts Reconeguts. A més, tots els nens que participen a la Patum Infantil i els seus acompanyants també l'han cursat.

Una llei pròpia per a la Patum

Molts berguedans esperen que aquesta sigui l'última Patum sense una llei pròpia, una mesura que busca garantir un finançament estable i assegurar mesures per la seva protecció i promoció. L'alcalde de Berga i president del patronat de la festa, Juli Gendrau, va presentar la setmana passada la proposta de Llei de la Patum al Parlament i l'Ajuntament espera que el text es pugui aprovar aquest any.

stats