Violències sexuals
Societat 21/03/2023

Cessen com a coordinador de les PAU el professor de la UAB apartat per abús de poder

Els estudiants de la universitat avisen: "Sortiran més casos d'agressors"

4 min
Un grup d'alumnes ha llegit un manifest contra els abusos de poder i l'assetjament a la UAB

Bellaterra / BarcelonaLa comissió d'organització de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) s'ha reunit aquest dilluns i ha decidit el cessament del professor de filologia espanyola Ángel Gallego com a coordinador de les proves de llengua i literatura espanyoles. La mesura arriba després que el departament d'Universitats comprovés que Gallego utilitzava el seu càrrec de coordinador de les PAU en llengua castellana i literatura per acostar-se a estudiants molt joves. Des que es va fer públic el cas han aparegut nous testimonis que expliquen com el professor utilitzava les xarxes socials per entrar en contacte amb estudiants de batxillerat. Una de les noies ha explicat a l'ARA que Gallego feia videotrucades privades amb estudiants per parlar de qüestions relacionades amb l'examen de castellà, però que sovint hi introduïa comentaris sexuals. "Em va preguntar si havia estat amb nois més grans i quin era l'home més gran que em follaria", explica la noia, que aleshores tenia 17 anys.

Després de la denúncia de vuit doctorandes per abús de poder, mala praxi i assetjament, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha suspès el docent de sou i feina durant un any i dos mesos per prevalença de la condició d’empleat públic i abús d'autoritat. Abans d'aquesta resolució, els estudiants ja havien fet arribar algunes queixes al Departament de Filologia Espanyola de la UAB. Quan 10 de les 14 doctorandes de Gallego van plegar o van demanar un canvi de director de tesi, un grup de 18 doctorands i exdoctorands van adreçar una carta a la junta directiva del Centre de Lingüística Teòrica (CLT) de la UAB. Posaven l'èmfasi en el fet que la taxa d'abandonament "és molt superior a les xifres generals" i explicaven que les doctorandes "han de complir una sèrie de tasques que no estan previstes al seu contracte ni són directament vinculables al projecte de recerca". També expressaven que les persones afectades "es trobaven amb una sensació de vulnerabilitat i inestabilitat" i demanaven que es fes una investigació interna.

En un comunicat publicat a les xarxes socials, Gallego ha expressat que és "innocent fins que es demostri el contrari" i ha dit que portarà el cas "més enllà de la universitat". També diu que la proposta de sanció de la UAB "no inclou cap cas d'assetjament sexual" i que "el procés judicial examinarà els dos bàndols d'aquesta disputa" i "determinarà la validesa de les acusacions d'abús d'autoritat".

Una protesta amb mig miler de persones

El cas ha desembocat en una protesta aquest dimarts a la UAB que ha començat amb una quinzena d'estudiants a la Facultat de Filosofia i Lletres, nou noies i sis nois. Un d’ells s’hi ha sumat a última hora, després de preguntar "què es fa?", desconeixedor del motiu final de l’acte al qual es dirigien les seves companyes. Abans de la una del migdia els alumnes han cobert els túnels interiors, laberíntics, de la facultat de Sociologia i de Polítiques que comuniquen amb la de Filosofia i Lletres. Alumnes de tota la UAB han fet ressonar proclames. Al final s’hi han aplegat més de mig miler de persones.

També personal d’administració, doctorands i professors. Hi era Margarida Freixas, degana de la Facultat de Lletres, on fins aquest dilluns feia classes el professor acusat d’assetjament i abús d’autoritat, Ángel Gallego. "És duríssim", reconeixia Freixas. Molts dels crits anaven contra el deganat i el rectorat. "Professor agressor, deganat encobridor", cridaven les estudiants. La degana, amb el suport de part del claustre, aguanta. Durant els últims dies ha mantingut reunions amb els alumnes per intentar canalitzar la ràbia i frustració que ha generat el cas. Han comès errors i hi ha molts deures per fer: més formació i sobretot agilitat per donar resposta a les denúncies. És una de les queixes de l’alumnat. "El rectorat no va fer res, va donar l’esquena" a les víctimes, cridava la noia que ha llegit el manifest per demanar "protocols efectius".

Un moment de la protesta aquest dimarts a la UAB

Entre les estudiants, la sensació és que hi ha molt camí per recórrer. "Si estan sortint tantes coses és que alguna cosa no s’està fent bé", deia la Pola, alumna de lletres. El Marc titllava el protocol de "tradicional", mentre que la Laia i l’Anaïs, estudiants del grau de gènere, lamentaven la impunitat de l’agressor durant tant de temps. A la trobada davant l’entrada a la Facultat de Lletres els professors també entonaven alguns càntics. La seva presència a l’acte pretenia llançar el missatge que són amb els alumnes per "rebutjar completament aquest comportament inacceptable", sintetitzava Helena Kirchner, catedràtica d’història medieval. Entén que la UAB l'ha pogut encertar "més o menys" en la resolució del procediment, però el fet que surtin a la llum pública denúncies per assetjament i abús de poder són un indicador "que hi ha voluntat" de fer coses. Això sí, més enllà dels casos evidents de mala praxi o assetjament que es denuncien, Kirchner reclama que la institució doni "una guia al professorat" per definir com han de ser les relacions amb l’alumnat, que són "desiguals per definició", però es poden aclarir: "Mai se’ns ha dit el comportament que hem de tenir amb els estudiants". El doctor en filosofia i lletres Enric Pujol assentia. És un camp difícil d’abordar perquè les relacions entre els uns i els altres han de continuar sent naturals. "És inevitable que hi hagi una relació de poder, però no pot ser un abús de poder", resumia.

Quan s'ha acabat de llegir el manifest les estudiants han començat una llarga protesta per l’interior dels edificis. Prop de 300 estudiants han començat la ruta rere una pancarta i sense parar de cridar contra Gallego, a més d'omplir les parets amb pintades reivindicatives, fins a arribar a la plaça Cívica de la UAB. Allà s'ha tornat a llegir un manifest. Pel camí, el Luca, estudiant de sociologia, avisava: "La setmana passada va sortir un cas a ciències, ara a lletres i la següent serà a sociologia. Pot passar en qualsevol lloc i s’ha de lluitar, com més força fem, els agressors més s’ho pensaran. Sortiran més casos".

stats