Societat 27/05/2021

Cevasa-Neinor serà el soci privat de Barcelona i l'Àrea Metropolitana per construir habitatge assequible

L'empresa mixta vol aixecar almenys 4.500 pisos de lloguer per sota del preu de mercat els pròxims anys

2 min
L'operador metropolità d'habitatge impulsarà pisos de lloguer assequible

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana ja han triat un candidat a soci per al seu operador d'habitatge de lloguer assequible: la unió de les empreses Cevasa i Neinor. Aquesta és l'empresa que ha obtingut millor puntuació en el procés de selecció obert per accelerar la construcció d'habitatge assequible els pròxims anys. Cevasa-Neinor assumirà el 50% de participació a l'operador metropolità (Habitatge Metròpolis Barcelona), mentre que l'altra meitat se la repartiran a parts iguals l'Ajuntament de Barcelona i l'AMB. A partir de la tria de l'empresa, d'entre un total de set que es van presentar al concurs, Cevasa-Neinor té un mes per presentar la documentació i quedarà formalitzada l'adjudicació.

La solució d'un operador público-privat, que es provarà per primer cop a Espanya, ha de servir d'impuls al parc de pisos de lloguer a un preu per sota del de mercat. L'objectiu és que se'n construeixin 4.500 en total els pròxims anys, la meitat a Barcelona ciutat i la resta en ciutats metropolitanes, i que els socis aportin 103 milions d'euros per aconseguir-ho.

En aquest acord, l'empresa Cevasa-Neinor treballarà en un context de "lucre inferior a mercat" i compartirà els guanys en igualtat amb les administracions públiques, que seran les seves sòcies a l'empresa mixta. Segons l'Ajuntament de Barcelona, la fórmula no suposa la implicació del sector privat immobiliari en una inversió "d'impacte social", sinó que també busca trencar la tendència històrica de promocions d'habitatge protegit enfocades a la compra i reconduir-la cap al lloguer.

Entre els primers projectes que engegarà l'operador hi haurà dues promocions d'habitatge (125 en total) a la Marina del Prat Vermell de Barcelona, 112 pisos a les Casernes de Sant Andreu, una promoció de 110 habitatges a Sant Boi de Llobregat, dues promocions amb 130 pisos a Montgat i un bloc de 57 pisos a Sant Adrià de Besòs. En total, aquests primers passos suposaran 640 habitatges que beneficiaran unes 1.600 persones.

stats