TRÀNSIT
Societat 18/03/2012

Quan el ciclista no és la víctima

La dona atropellada mortalment havia anat a comprar el pa i creuava la via amb el semàfor en verd. L'Ajuntament de Vilafant es pregunta si els Mossos havien donat per finalitzada una cursa de bicicletes quan encara quedaven alguns corredors per passar

Acn
2 min
El punt on s'ha produït l'atropellament mortal a Vilafant / ACN

VilafantEls ciclistes solen ser les víctimes quan es produeix un accident de trànsit mortal amb bicicletes implicades. Però en el cas de l'accident de Vilafant (Alt Empordà) que s'ha produït aquest diumenge la víctima ha sigut una vianant, envestida per una bicicleta que participava en una cursa quan la dona, que tornava de comprar el pa, creuava un tram urbà de la N-260 amb el semàfor en verd, segons les primeres investigacions. L'alcaldessa del poble, Consol Cantenys, ja ha cridat l'atenció sobre la perillositat d'alguns punts de la carretera i s'ha preguntat si els Mossos d'Esquadra havien desmuntat el dispositiu de vigilància de la cursa quan encara quedaven alguns corredors per passar.

Oxana S., de 38 anys, nacionalitat russa i veïna de Vilafant, vivia a una banda de la carretera N-260 i havia creuat per anar a comprar una barra de pa. A tres quarts de dues, quan ja tornava a casa pel pas de vianants, Oxana i el seu company han pitjat el botó que hi ha al semàfor perquè autoritzi que els vianants travessin. Han esperat i, quan s'ha posat verd, han començat a creuar. De sobte, l'ha envestit un ciclista que anava amb un grup d'una dotzena de corredors que participaven en el 55è trofeu Francesc Guillamet i Navarra.

"Els serveis d'emergència han arribat molt ràpid però no han pogut fer res per salvar-li la vida", ha explicat l'alcaldessa des del lloc de l'accident. "És un fet molt lamentable i molt desgraciat", ha afirmat.

El ciclista, que ha resultat ferit lleu, participava en una cursa ciclista que aquest diumenge passava per Vilafant. La 55a edició del trofeu Francesc Guillament i Navarra tenia dos recorreguts, un de 60,3 quilòmetres i un altre de 85,5, i travessava les poblacions de Figueres, Vilafant, Avinyonet, Llers, Terrades, Cistella i Vilanant. La cursa ciclista sortia en dos torns des de Figueres, un a les 9 del matí i l'altre a les 11, i tornava a acabar a la capital altempordanesa, segons informació de la cursa del web de la Federació Catalana de Ciclisme.

Els Mossos d'Esquadra han detallat que ja havien donat la cursa per acabada. Així, aquest grup d'una dotzena de ciclistes haurien continuat fora de la cursa. "Jo crec que no es pot donar una cursa per acabada fins que passa l'últim ciclista", ha afirmat l'alcaldessa, que diu que s'han d'investigar les circumstàncies de l'accident per saber si realment els ciclistes havien decidit continuar pel seu compte o si encara corrien amb dorsal i en el marc de la cursa. "Si es dóna per acabada abans que passi l'últim ciclista, després poden passar coses d'aquestes", ha afirmat Cantenys.

L'alcaldessa també ha recordat que hi ha molts punts "negres" en la carretera N-260 i que aquest no és el primer accident que han de lamentar a Vilafant. De fet, ha recordat que des del consistori insisteixen "constantment" a demanar que es busquin alternatives per garantir la seguretat dels vianants perquè és una via molt transitada per vehicles però també per molts veïns que han d'anar de costat a costat de poble. "Hi ha punts molt perillosos que s'haurien de resoldre com abans millor, i aquest semàfor és un d'ells", ha afirmat Cantenys.

stats