Societat 09/01/2019

Científics espanyols descobreixen una superterra que podria ser habitable

L'exoplaneta és a 244 anys llum i podria tenir aigua líquida a la superfície

Efe
1 min
Planeta "superterra" extern al Sistema Solar

MadridUn equip de científics espanyols han descobert un exoplaneta de tipus superterra, de 2,1 vegades el radi terrestre, que orbita a la zona d'habitabilitat d'una estrella nana vermella i que podria tenir aigua líquida a la superfície, una condició indispensable per al desenvolupament de la vida tal com la coneixem. La troballa, del investigadors de la Universitat d'Oviedo i de l'Institut d'Astrofísica de les Canàries, s'ha fet amb dades del telescopi espacial Kepler i altres telescopis canaris.

La superterra, terme amb què es denominen els planetes extrasolars amb una massa i radi similars a la Terra, ha estat batejada com a K2-286b. La seva estrella, una nana vermella pertanyent a la constel·lació de Libra, és a 244 anys llum de la Terra.

El planeta fa 2,1 vegades el radi terrestre, té un període orbital de 27,36 dies i una temperatura d'equilibri que podria vorejar els 60ºC. "Hem comprovat que l'activitat de l'estrella és moderada en comparació amb d'altres de característiques semblants, cosa que incrementaria les possibilitats que el planeta fos habitable", destaca el catedràtic de la Universitat d'Oviedo i coautor de la recerca, Javier de Cos.

El telescopi Kepler, utilitzat en la descoberta, està dissenyat per identificar exoplanetes (fora del Sistema Solar) mitjançant el mètode de trànsit, que té lloc quan un planeta passa per davant de la seva estrella i absorbeix part de la llum de l'astre.

La troballa serà publicada properament a la revista especialitzada 'Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, segons ha explicat Javier de Cos.

stats