Societat 05/03/2019

L'ús de cigarretes electròniques produeix canvis mínims en la qualitat de l'aire

Es calcula que el nombre de consumidors d'aquests dispositius arribarà als 55 milions el 2021

Acn
1 min
EFECTES SOBRE LA SALUT  Els líquids dels cigarrets  no estan regulats i no s'ha demostrat que l'ús dels  e-cigarrets sigui segur, sobretot a llarg termini.

BarcelonaL'ús de cigarretes electròniques produeix canvis mínims en la qualitat de l'aire. Així ho recull un estudi elaborat per un grup d'investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i publicat a la revista 'Environment Science and Pollution Research', que ha analitzat els contaminants presents en l'aire a l'interior d'una sala i l'aire exhalat per a no fumadors.

El nombre de consumidors d'aquest tipus de cigarrets ha passat d'uns 6 milions a tot el món el 2011 a 25 milions el 2016, i es calcula que s'arribarà als 55 milions el 2021. Aquests dispositius subministren nicotina al sistema pulmonar però evitant la crema de tabac. Solen contenir barreges de glicerina o propilenglicol que es vaporitzen per simular la generació de fum i actuar de transportadors de nicotina.

El treball es va fer en una habitació tancada, sense ventilació directa a l'exterior, i els investigadors van recórrer a cinc persones no fumadores que es van quedar a l'interior de la sala durant 12 hores. En una segona fase de l'experiment, a aquestes persones se n'hi van sumar cinc més que van estar fumant cigarrets electrònics durant també 12 hores. En tots dos casos es van mesurar els contaminants presents en l'aire de la sala i en l'aire exhalat pels voluntaris no fumadors.

En els resultats obtinguts no es va observar un augment de la presència de contaminants a l'aire o bé només en concentracions baixes. Aquestes conclusions ofereixen informació sobre l'ús d'aquests dispositius, especialment en espais tancats, i pot ser valuosa a l'hora d'establir regulacions, sobretot en comparació amb el consum de tabac tradicional.

stats