POLÍTICA MUNICIPAL
Societat 05/03/2013

CiU torna a abraçar el PP per salvar inversions a Barcelona

Trias evita la qüestió de confiança i els comptes seguiran prorrogats

Maria Ortega
2 min

Barcelona.Com un peix contra corrent i després de divorcis com el de la Diputació de Barcelona, CiU torna a abraçar el PP a l'Ajuntament de la capital. Un acostament que, això sí, es fa sense foto ni gran visualització i que busca desencallar els prop de 200 milions d'euros en noves inversions que havien quedat a la corda fluixa amb la pròrroga dels pressupostos. L'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, havia acceptat el repte llançat pel mateix PP d'aprovar els comptes lligats a una qüestió de confiança si no assolia abans un acord que garantís la capacitat econòmica del consistori. El marge de temps de Trias per trobar soci caducava al pròxim plenari i, abans d'esgotar-lo, ja s'ha agafat a la carta que li ha ofert el líder del PP, Alberto Fernández Díaz: obviar un pacte total per al pressupost, que continuarà prorrogat, però desencallar les inversions per al 2013. I evitar, de retruc, la qüestió de confiança.

Així, CiU i el PP confirmaven ahir que han pactat una partida de més de 103 milions d'euros per a projectes com l'avenç de la transformació de les Glòries o el rentat de cara del passeig de Gràcia. No és el primer acord econòmic que les dues forces han tancat aquests dies. L'expedient de modificació de crèdit per valor de 129 milions que tirarà endavant ja a la comissió d'economia de demà per aprovar-se en el plenari del dia 15 també inclou, per exemple, 12 milions en despesa social. També avançaran dues noves taxes: la dels caixers automàtics i la dels segons testos d'alcohol i drogues.

Tant la tinent d'alcalde de l'àrea d'economia de l'Ajuntament, Sònia Recasens, com Fernández Díaz estan convençuts, a més, d'assolir nous acords que permetin desencallar els 93 milions d'euros que encara estan en terra de ningú. Els que a priori tenen ara un futur més incert són els projectes que el PSC va pactar amb CiU durant els seus dies d'acostament per al full de ruta del mandat. Recasens, que ahir va enviar un míssil als socialistes en acusar-los d'estar "més enfocats als seus problemes interns que a Barcelona", no els veu impossibles. Confia a tenir pressupost per a tot, sigui aquest any o en els següents.

L'entesa amb el PP s'erigeix, però, com una aposta complicada a llarg termini si es té en compte la dinàmica del país. L'oposició municipal ho té clar. Si el PSC hi veu l'entrada del ministre Montoro a l'Ajuntament, ERC creu que és "donar l'esquena al que vol la gent".

stats