Reivindicació social
Societat 17/05/2011

Els ciutadans 'indignats' no marxaran de la plaça Catalunya "fins que canviïn les coses"

Centenars de persones s'apleguen a la plaça Catalunya per reivindicar un canvi social i polític. Han decidit quedar-s'hi indefinidament i fer assemblees cada dia

Marta Bausells
2 min
Aspecte de la plaça durant l'assemblea d'aquest vespre

BarcelonaUnes dues-centes persones omplien aquesta tarda la plaça Catalunya de Barcelona per reclamar justícia social i protestar contra el model polític –retallades incloses–, la banca i l'"estafa" de la crisi. Els concentrats han fet una roda de premsa per explicar què fan allà i què volen.

Després de problemes en escollir un portaveu perquè, insistien, "no som cap plataforma i estem aquí com a ciutadans", alguns d'ells han explicat que han decidit quedar-s'hi indefinidament, fins passades les eleccions del 22-M: "fins que les coses canviïn o hi hagi propostes que ens agradin", deia una de les persones que ha atès els mitjans, que no ha volgut dir el seu nom.

Preguntats sobre quin tipus de propostes serien aquestes, han respost que no ho sabien però que s'havien de "construir entre tots". De fet, han acordat fer una assemblea cada tarda per establir els eixos dels canvis que volen. Josep Lluís Martínez, un metge que s'ha sumat al moviment, afirmava que la plaça es convertiria en "l'àgora de Barcelona".

Una altra ciutadana, Anna Mateu –l'única persona de mitjana edat que ha dormit al ras aquesta nit, però que remarcava que aquest no era un moviment de joves–, s'ha queixat que "estem en una dictadura que té forma de democràcia", i ha lamentat que, al contrari que en el franquisme, "no saps qui és l'enemic". Mateu és autònoma i té dues filles, i explicava que "no hi ha feina".

Els concentrats han fet una crida a tothom que tingui ganes de lluitar o que vulgui canviar les coses a sumar-s'hi, i alguns d'ells deien que les eleccions municipals que s'apropen són "una farsa". "Anirem o no a votar, però segur que som la veu dels que no es presenten a les eleccions", deia Martínez.

El moviment se segueix organitzant a través de les xarxes socials, especialment a través del hashtag de Twitter #acampadabcn. Avui a les 20:30 hores han fet una assemblea. A les 22:30 hores n'han celebrat una altra, que ha aplegat diversos centenars de persones més.

Els concentrats han muntat una "haima" amb cartrons i mocadors, i unes carpes on el filòsof Santiago López Petit impartia cursos sobre pensament crític.

Als volts de la mitjanit, diversos centenars de persones seguien fent una assemblea a la plaça.

stats