Societat 30/04/2018

Ciutadans només farà primàries a Barcelona

Els nous estatuts del partit taronja limiten les eleccions internes a la majoria de municipis

Anna Mascaró
3 min
El grup de Cs, comandat fins ara per Carina Mejías, durant un ple a l’Ajuntament de Barcelona.

BarcelonaCiutadans sempre ha presumit de democràcia interna, però de cara a les pròximes eleccions municipals només preveu celebrar primàries en un municipi català: Barcelona. Una modificació dels estatuts feta el febrer del 2017, en la quarta assemblea general del partit, permet a Cs saltar-se aquest procés a la major part del territori. Segons el nou reglament de la formació, només els municipis que comptin amb més de 400 afiliats estaran obligats a celebrar eleccions primàries per a les pròximes municipals.

A Catalunya, la capital és l’únic lloc que compleix aquest requisit, ja que suma 944 militants, d’acord amb les dades que el partit taronja ha facilitat a l’ARA. Per tant, Cs únicament es planteja, per ara, fer primàries a Barcelona. A més, els afiliats només decidiran el cap de llista, mentre que el 2015 triaven també els cinc primers noms de la candidatura. En paral·lel, les últimes declaracions de l’ex primer ministre francès Manuel Valls -primer va dir que valorava presentar-se com a candidat de Cs i ara demana liderar una plataforma amb “més d’un partit” per disputar l’alcaldia a Ada Colau- han sembrat d’incertesa els plans de Cs a Barcelona.

Sigui com sigui, si es confirma la candidatura de Valls, el partit podria acabar eliminant una tercera norma del reglament de cara a les primàries de la ciutat: l’obligatorietat de l’aspirant a candidat d’haver estat afiliat durant almenys 9 mesos en el moment de la convocatòria del procés d’eleccions internes. Si el francès no s’afiliés a temps, doncs, el partit s’hauria de valer de la norma dels estatuts que estableix que el seu consell general podrà prescindir d’aquest requisit si ho accepten la majoria dels membres de l’òrgan. Una maniobra per fer encabir la candidatura de Valls als reglaments per a unes primàries que, amb el suport del partit, tindria gairebé assegurades. Com a resposta a una consulta de l’ARA, Cs insisteix que no ha estudiat aquesta opció, pendent de si s’oficialitzen les aspiracions de Valls.

Pel que fa a la confecció de les llistes, tant de la resta de membres de Barcelona com de les altres candidatures se n’encarregarà el comitè autonòmic de Cs, amb el vistiplau del comitè executiu de la formació, que supervisarà l’operació.

Carlos Sánchez, diputat de Ciutadans i delegat d’organització autonòmica a Catalunya, considera “importants” les eleccions primàries. “Som dels pocs partits que en fem”, assegura, però també troba bé el canvi als estatuts que les restringeix a les grans ciutats, ja que “una àmplia majoria dels afiliats del partit van votar a favor d’aquesta reforma dels estatuts”. “Elaborarem les llistes confiant en les agrupacions i els grups municipals”, explica a l’ARA.

En part a causa de la seva escassa implantació als municipis, Cs és un partit que compta amb un nombre d’afiliats relativament baix comparat amb els seus resultats a les urnes. En total, la formació suma 3.500 afiliats a Catalunya -1.200 més que el setembre del 2017-. La majoria es concentren a la província de Barcelona (2.977) i a Tarragona (522, 107 a Tarragona ciutat). Pel que fa a Girona, hi ha 243 afiliats (67 a la capital), i a Lleida en tenen 151 (48 a la ciutat). En paral·lel, el partit ha creat la figura del “simpatitzant”: persones que s’inscriuen al partit, poden assistir a reunions i fer de voluntaris, però no paguen quota ni tenen dret a participar en les primàries. Segons dades fetes públiques per Cs, el partit té actualment 150.000 “inscrits” al conjunt de l’Estat, dels quals només 24.000 són afiliats. La formació no ha facilitat les dades de totes les províncies d’Espanya, però l’aritmètica fa pensar que les primàries es limitaran a les grans ciutats a tot arreu. En paral·lel, Ciutadans no descarta fer nous fitxatges estrella. “Estem oberts al talent”, diu Sánchez, que repeteix la frase que Albert Rivera ha convertit en mantra. I insisteix que surten a guanyar: “Fa tres anys que la gent de les agrupacions i els regidors treballen; ara només esperem el tret de sortida”.

stats