Societat 28/01/2015

El Clínic es dota d'un robot pioner per preparar la quimioteràpia "sense errors"

L'aparell permet monitoritzar i automatitzar el procés, així com reduir la manipulació de substàncies tòxiques per part dels professionals del centre

Europa Press
2 min

BarcelonaEl Servei de Farmàcia de l'Hospital Clínic de Barcelona s'ha dotat d'un robot pioner per preparar la quimioteràpia dels pacients oncològics de forma automàtica i "sense errors", tenint en compte que permet monitoritzar el procés i reduir la manipulació dels farmacèutics del centre.

Ho ha explicat aquest dimecres en roda de premsa el responsable del servei d'Hematologia del centre, Álvaro Urbano-Izpisúa, que ha presentat el robot al costat del responsable del servei de Farmàcia, Carles Codina; el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz; el director de l'hospital, Josep Maria Piqué, i la presidenta de la Fundació Oncològica de Catalunya (FOC), Dolores de Oya.

Les substàncies que es barregen per preparar la quimioteràpia de cada pacient -tècnicamente conegudes com citostàtics- són "perilloses i tòxiques", ha destacat Codina, que ha concretat que amb el nou robot es millora la seguretat dels sanitaris, que redueixen el contacte amb els elements, i dels pacients, que reben un tractament ben preparat

La màquina, que properament s'instal·larà també a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, és fruit d'una donació de la FOC, i té un cost d'entre 400.000 i un milió d'euros, ha dit Codina, que ha destacat que permet preparar unes 100 dosis de quimioteràpia al dia. Ha concretat el funcionament: "El metge prescriu al pacient una tanda de quimioteràpia i l'envia per ordinador a Farmàcia. El farmacèutic la valida i li dóna l'ordre al robot, que el prepara sense riscos".

La preparació de citostàtics que s'administren via intravenosa és "molt rigorosa", ja que cada pacient necessita una dosi determinada en funció del seu tumor, ha afegit Codina, que ha destacat que quan es fa manualment es produeixen errors, el que obliga a descartar la preparació i repetir el procés.

Dos braços independents

El robot compta amb dos braços que treballen de forma independent i proporcionen una "traçabilitat molt precisa i sense marge d'error", el que permet incrementar l'eficiència. Codina ha explicat que la màquina es neteja sola, el que "redueix encara encara més l'exposició dels professionals a les substàncies tòxiques", i ha afegit que el robot està capacitat per fer 5 preparacions al mateix temps.

stats