Societat 11/05/2013

El CO2 a l'atmosfera supera el rècord històric

La concentració de gasos d'efecte hivernacle és la més alta en tres milions d'anys

Agències
2 min

BarcelonaFracàs absolut de les polítiques de lluita contra l'escalfament climàtic. La concentració de CO2 a l'atmosfera ha superat per primera vegada en la història la frontera simbòlica de les 400 parts per milió. Són dades difoses aquest divendres per l'Administració Nacional d'Oceans i Atmosfera dels Estats Units (NOAA, en anglès). Els nivells, els més elevats en tres milions d'anys, són la demostració que la falta d'acords contra el canvi climàtic i l'escassa conscienciació de governants i ciutadans tenen la seva traducció en una atmosfera que s'escalfa fins a nivells perillosos. Amb les dades a la mà, és ja un fet que l'aigua dels mars pujarà de forma notòria en un futur proper.

"L'augment no és cap sorpresa per als científics. L'evidència és concloent: el fort creixement de les emissions globals de CO2 com a conseqüència de cremar carbó, petroli i gas natural està impulsant aquesta acceleració", ha indicat Pieter Tans, investigador de la divisió de vigilància global de la NOAA en el seu laboratori de Colorado. La xifra suposa una important fita, ja que s'ha registrat a Mauna Loa, a Hawaii, l'estació de mesura de diòxid de carboni contínua més antiga del planeta i que és considerada el principal lloc de mesura de gasos d'efecte hivernacle des que va començar a operar el 1958.

Tot i l'evidència, els científics insisteixen que no tot està perdut. "No hi ha manera d'aturar l'arribada del CO2 als nivells de 400 parts per milió. Això ja és un fet. Però el que passi a partir d'ara encara importa per al planeta, i està sota el nostre control", ha afirmat Ralph Keeling. Amb tot, l'agència federal ha recalcat que, un cop emès, el CO2 "roman durant milers d'anys atrapat en l'atmosfera, per la qual cosa els canvis climatològics depenen principalment de les emissions acumulatives i fan cada vegada més difícil evitar futurs canvis".

Encara que els nivells de CO2 "pugen i baixen de manera estacional", l'agència nord-americana apunta que som a prop del moment "en què cap mesura ambiental en el lloc que sigui de la Terra produirà una dada per sota de la frontera de 400 parts per milió".

Els científics han determinat que, abans de la Revolució Industrial del segle XIX, els nivells de CO2 eren de 280 parts per milió. La taxa d'increment s'ha accelerat des que van començar les anàlisis contínues el 1958, en passar de prop de 0,7 parts per milió a l'any en aquell temps a una mitjana de 2,1 parts per milió a l'any en l'última dècada.

stats