Societat 08/04/2016

Cobrir la ronda de Dalt o renovar el Zoo: el que els veïns reclamen

L’Ajuntament estudiarà les propostes amb més suport ciutadà

Maria Ortega
3 min

BarcelonaCobrir la ronda de Dalt al seu pas per la Vall d’Hebron i remunicipalitzar el servei de l’aigua. Són les dues propostes d’actuació municipal que han aglutinat més entusiasme ciutadà en el procés participatiu del full de ruta del mandat que es fa a través de la plataforma digital Decidim Barcelona i, també, amb sessions presencials dividides per temàtiques i territoris i debats en xarxa amb membres del govern. A la web es poden votar tant les propostes que Barcelona en Comú té clar que vol incloure en aquest document com les que ciutadans, a títol individual, i entitats poden entrar-hi pel seu compte. Aquest procés culmina demà per entrar en una nova fase, la que ha d’organitzar les iniciatives i acabar donant cos al document final, que és el que haurà d’aconseguir el suport dels grups polítics per poder-se aprovar, com preveu el govern, al juliol. La regidora de Participació, Gala Pin, remarca que aquesta manera de fer el procés participatiu garanteix que “a més de ser quantitatiu, també és qualitatiu perquè permet el debat entre veïns”.

Les dues mesures amb més vots s’alineen, de fet, amb les idees defensades pel govern. En el cas del cobriment de la ronda, en el marc de la negociació per donar ús a 101 milions del superàvit de l’any passat, el PSC i BComú ja van segellar un acord per tirar endavant la remodelació d’aquesta via entre la plaça d’Alfons Comín i la Meridiana amb el soterrament d’algun tram -el projecte està en estudi-. A la web de participació la idea neix d’una aportació ciutadana i ahir acumulava més de 1.500 suports i s’erigia, així, com la proposta més votada.

I al pla específic d’Horta-Guinardó hi figura el projecte de reduir l’impacte de la ronda de Dalt als barris que travessa. Si es baixa al detall de districte, però, la proposta que ahir a la tarda tenia més vots a Horta era retirar les plaques franquistes del territori. Una idea presentada, també, per un ciutadà. Tornant al nivell de ciutat, la segona opció amb més suports era ahir, ja a punt de tancar el termini del procés, remuninicipalitzar l’aigua, una de les idees que Barcelona en Comú portava al seu programa electoral i que defensa quan en té l’ocasió. Per exemple, quan amenaça amb sancions les subministradores per fer front a la pobresa energètica. En aquest cas, la petició la firma Ecologistes en Acció.

Connexió del tramvia

També en aquesta línia, la quarta proposta amb més suports -i, aquesta sí, amb el segell de l’Ajuntament-és impulsar un operador energètic municipal. Aquesta proposta té per davant en el rànquing la iniciativa ciutadana que reivindica la reconversió del Zoo en un espai on no hi hagi animals “empresonats”. “Un zoo més ciutadà, més científic, més ètic i més educatiu i divertit”, defensa la proposta. Completa el top 5 el clam per regular el mercat del lloguer, que és, de fet, una de les peticions que últimament repeteix l’alcaldessa perquè Estat i Generalitat moguin peça en entendre que això sobrepassa l’àmbit municipal.

També figuren entre les propostes més populars ampliar la xarxa de carrils bici (al lloc 6) i un dels hits del govern municipal: la connexió dels tramvies per la Diagonal (al lloc 7), que és, de fet, la proposta amb més vots al districte de l’Eixample. Un cop tancat el període per presentar propostes, el compromís del govern és “estudiar la viabilitat” de les que hagin rebut més suports atenent criteris com les possibilitats tècniques i econòmiques, que la idea se cenyeixi a l’àmbit municipal, i que “no sigui contrària al bé comú”. Tot, deixant clar que el procés participatiu no pot ser vinculant perquè, d’entrada, el PAM haurà de passar per una negociació política per poder-se aprovar al ple.

L’última sessió de debat prevista és la que demà abordarà l’estat d’un dels punts calents de la ciutat: la Rambla. Avui un dels temes serà la pacificació de la Meridiana.

stats