Societat 25/10/2016

Colau trasllada a Antifrau presumptes irregularitats a l'Institut Municipal d'Informàtica

Han detectat que entre els anys 2014 i 2015 va gastar 1,4 milions sense justificació documental

Efe
2 min
BComú busca aliats per aprovar un pla B del pressupost

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha enviat a l'Oficina Antifrau de Catalunya una investigació interna sobre les presumptes irregularitats que el consistori ha detectat en la gestió de l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI). El document revela que durant els anys 2014 i 2015 aquest organisme s'hauria gastat 1,4 milions d'euros en treballs, sense justificació documental.

El govern municipal ha informat que l'auditoria interna elaborada per l'Ajuntament de Barcelona per analitzar la gestió econòmica financera d'aquest organisme municipal, ha trobat que es va gastar 1,4 milions en treballs que s'haurien acordat verbalment.

Requeriment prèvi

Segons ha informat el govern municipal, el passat 23 de setembre, l'Oficina Antifrau de Catalunya va dirigir una carta a l'alcaldessa demanant informació i documentació referent a diversos procediments fets servir per l'IMI, en el marc de la investigació que té oberta l'oficina corresponent a la gestió econòmica financera dels dos últims exercicis de l'anterior govern de Xavier Trias.

Davant aquest requeriment de l'Oficina Antifrau, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit traslladar tota la informació que havia recopilat i ha expressat, per escrit, la seva voluntat i disposició a col·laborar amb l'OAC en la finalització d'aquesta auditoria, que estava en la fase final de comprovació i peritatge.

El mes de gener passat, l'Ajuntament de Barcelona va iniciar, al sospitar de les irregularitats, un procediment especial de control en la gestió financera que s'havia dut a terme a l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI) en el que afectava a la facturació 2014 a 2015.

L'ajuntament va encarregar a l'Oficina de Transparència i Bones Pràctiques de l'Ajuntament l'anàlisi dels procediments empleats per l'anterior govern municipal, analitzar possibles irregularitats i dilucidar les eventuals responsabilitats que poguessin derivar-se de la realització de despeses sense la corresponent partida pressupostària i sense utilització dels procediments establerts legalment.

L'origen d'aquesta auditoria es remunta a un primer informe dels serveis tècnics de l'IMI, relatiu a l'existència d'una sèrie de factures pendents de pagament emeses per diferents proveïdors a l'institut per valor d'1,4 milions d'euros, per imports no reconeguts en l'exercici corresponent, que responien a acords verbals i que no comptaven amb el corresponent suport ni procediment contractual.

Aquest primer informe, realitzat pels serveis municipals poc després de produir-se el canvi al capdavant del Govern municipal, apuntava una alta proporció de contractació directa i negociada sense publicitat, sense considerar l'oferta del mercat i amb risc de fraccionament contractual, a l'hora que marcava també possibles irregularitats en la contractació de personal extern.

stats