BARCELONA
Societat 17/10/2015

Colau fa marxa enrere: els llums de Nadal s’encendran abans

Els comerciants aconsegueixen que l’encesa es programi per al 27 de novembre

Maria Ortega
3 min
L’any passat Barcelona va encendre els llums de Nadal el 21 de novembre, i aquest any ho farà, finalment, el 27 de novembre.

BarcelonaMarxa enrere nadalenca. L’equip de govern de Barcelona ha decidit, finalment, corregir la seva intenció inicial d’endarrerir l’encesa dels llums de Nadal fins a l’1 de desembre. I, atenent el clam dels comerciants, que divendres passat van posar el crit al cel per aquest anunci, va notificar ahir que es donarà el tret de sortida a l’enllumenat nadalenc el divendres 27 de novembre. És a dir, una setmana més tard del que es va fer l’any passat, però sense deixar-ne fora el Black Friday, que se celebra el mateix dia. Les principals entitats de comerç de la ciutat havien emès un comunicat conjunt en què asseguraven que l’endarreriment anunciat era una decisió unilateral del govern d’Ada Colau que els deixava en el pitjor dels escenaris. I ahir es mostraven satisfetes pel canvi de plans.

El president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, assegurava, en aquest sentit, que s’havien reunit amb el comissionat de Comerç, Miquel Ortega, per reiterar que el sector considera clau per a la campanya nadalenca el cap de setmana del 28 i 29 de novembre, però que fins ahir no van assabentar-se del canvi de plans del consistori.

“Ens alegra que s’hagi escoltat la veu del sector”, resumia, després de remarcar que era difícil de comprendre que l’Ajuntament fixés el diumenge 29 com a dia d’obertura comercial, però, en canvi, no concebés tenir la il·luminació de Nadal encesa. Les principals associacions de comerciants i l’Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución (ANGED) celebraven ahir a l’uníson la reconsideració. I, de fet, les entitats comercials han aprofitat l’ocasió per constituir la Taula del Comerç de Barcelona, que ha de servir com a fòrum de debat i per tractar totes les qüestions que afecten els interessos comercials.

El motiu oficial de la correcció, segons va informar el govern municipal en un comunicat, és “donar resposta a la voluntat d’ajustar el calendari de llums a les dates festives nadalenques, aconseguir reduir el consum energètic i, alhora, atendre les demandes del sector”.

L’oposició, farta de “correccions”

Els grups de l’oposició van celebrar aquest canvi de plans i van aprofitar l’ocasió per criticar el que consideren una nova marxa enrere de l’alcaldessa. CiU i el PP, a més, es van atribuir la gesta d’haver aconseguit la correcció, ja que totes dues formacions havien presentat proposicions per debatre-ho en les comissions de la setmana que ve. Segons el cap de files del PP, Alberto Fernández Díaz, Barcelona en Comú “corregeix” perquè ha vist que la proposta dels populars de revisar el calendari nadalenc s’hauria aprovat en comissió. I CiU, per la seva banda, retreia a l’equip de govern la manera d’actuar: “Rectificar cada cop que t’equivoques és bo, però fa cremar energies”.

També el PSC es va felicitar per la decisió d’atendre la proposta de les entitats comercials i, en la mateixa línia que CiU, va reconèixer que “rectificar és de savis, però haver-ho de fer cada vegada comença a ser preocupant”.

El que sí que es manté invariable, com havia anunciat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, és que es mantindran els horaris d’encesa dels llums, que estaran operatius fins al dia de Reis. S’encendran a les sis de la tarda i els dies festius no s’apagaran fins a la matinada. Tampoc no hi ha modificacions pel que fa a l’aportació econòmica que fa el consistori a aquest enllumenat: 850.000 euros. Però l’equip de govern ja ha deixat clar, si no hi ha nous canvis de plans, que de cara al Nadal del 2016 vol aplicar un model més descentralitzat -portar propostes nadalenques a tots els barris- i fer una aposta més dràstica per reduir el consum energètic associat als llums. El debat, doncs, amenaça de repetir-se.

De moment, per a aquest 2015, els comerciants han aconseguit que el consistori atengui el que consideraven una proposta de mínims: començar el Nadal l’últim cap de setmana de novembre. Encara que hagi sigut d’aquesta manera.

Aposta per disposar de “mercats verds”

L’Ajuntament de Barcelona es marca l’objectiu que, en els pròxims tres anys i mig, un mínim de 25 mercats municipals s’hagin convertit en centres d’oferta de productes de proximitat i ecològics i hi estiguin clarament identificats. Que siguin, en paraules de l’alcaldessa, Ada Colau, “mercats verds”. Així ho va anunciar ahir a Milà, durant l’acte de signatura del Pacte de Polítiques Alimentàries, una cimera internacional en què 110 ciutats s’han compromès a defensar una alimentació saludable i responsable. La prova pilot d’aquesta futura xarxa de mercats verds es farà, ja a partir del mes de novembre, al mercat de la Llibertat, a Gràcia, on es reforçarà la disponibilitat i els canals de distribució d’aquest tipus de productes.

stats