Societat 06/05/2019

Collboni vol impulsar una "gran transformació" urbanística a Barcelona a través de l'Expo 2030

Presumeix de tenir Sánchez com a "aliat" a la Moncloa i s'ofereix com a fre del Procés a la ciutat

Marc Toro
3 min
L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, aquest dilluns a la Casa Llotja de Mar

BarcelonaL'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, està disposat a fer de la seva proposta per acollir a la ciutat l'Exposició Universal 2030 un dels eixos centrals de la seva campanya. Ho ha deixat clar aquest dilluns en un dinar organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona a la Casa Llotja de Mar, on ha plantejat impulsar a través de l'Expo la "tercera gran transformació de Barcelona de l'era democràtica", equiparable als processos de canvi urbanístic previs als Jocs Olímpics del 1992 i del Fòrum Universal de les Cultures del 2004.

Collboni ha assegurat que "ja disposa d'un pla" per impulsar la candidatura de l'Expo, i ha avançat que la "transformació urbana" de la ciutat que hi aniria aparellada l'encapçalaria la seva número dos de la llista, Laia Bonet, com a primera tinent d'alcalde de Barcelona. Els objectius principals de l'esdeveniment, que portaria per títol 'Metròpolis i desenvolupament sostenible', serien commemorar el centenari de l'Expo del 1929 –la segona celebrada a Barcelona–, fer de Barcelona "un model de l'agenda 2030 de les Nacions Unides" –amb els objectius de pobresa i emissions zero– i "renovar el recinte firal de Montjuïc".

Pel que fa a aquest últim punt, Collboni ha plantejat "remodelar" i potenciar la Fira de Montjuïc amb la creació de nous pavellons i l'adequació dels existents. Però també portar els canvis al conjunt de la ciutat. D'una banda, amb actuacions en infraestructures com la finalització de la L-9, l'ampliació de la L-2 per Montjuïc i fins a la Zona Franca i l'ampliació de la xarxa de Rodalies. Unes actuacions que es durien a terme, segons ha dit, a través d'un pacte amb l'Estat. Collboni, de fet, ha presumit de tenir Pedro Sánchez com a "aliat" a la Moncloa per poder resoldre els "problemes" de Barcelona.

L'Expo 2030, ha prosseguit, també hauria de permetre posar en marxa un gran programa de construcció de nous habitatges socials i de rehabilitació amb criteris de sostenibilitat; impulsar el desenvolupament del 22@ nord, al Poblenou; tirar endavant un programa de transició energètica i potenciar l'espai natural de Collserola i tots els massissos i parcs de l'àrea metropolitana.

Collboni s'ha confessat "esperançat, il·lusionat i molt optimista" en relació a les municipals del maig, i s'ha agafat als resultats de les generals per plantejar els comicis a Barcelona com una elecció entre dues opcions: ERC, que "vol convertir la ciutat en una trinxera més de l'independentisme", o el PSC per "tornar a ser Barcelona". "Més procés o més Barcelona", ha dit Collboni, que s'ha erigit com a garantia que l'alcaldia "ho sigui de tothom", de posar Barcelona "per sobre" del conflicte entre Catalunya i l'Estat i de "passar pàgina" al "mal govern" d'Ada Colau, del qual el PSC van ser expulsats el novembre de l'any passat.

Crida a votar el PSC per evitar el pacte ERC-Barcelona en Comú

El candidat socialista ha fet una crida a "rellançar Barcelona al món" després dels últims anys de "conflicte" i a evitar que la ciutat es converteixi en un "camp de batalla". En aquest sentit, ha defensat l'impuls d'un "projecte de progrés" i s'ha compromès a no donar "mai suport" a una opció que "subordini la ciutat" al projecte independentista. "Si les conseqüències del Procés travessen del tot la plaça Sant Jaume serà una molt mala noticia per a Barcelona", ha dit, deixant clar que si governa ERC suposarà "bloqueig", "inestabilitat" i "pintar de groc" la ciutat. Collboni, amb tot, ha demanat concentrar els màxim de vota en el PSC per evitar el pacte que "es veu a venir" entre ERC i els comuns. "Demano a progressistes i moderats que volen canvi que concentrin els seus suports en el partit que ha donat els millors alcaldes de la ciutat", ha afirmat.

stats