Enquesta
Societat 13/04/2023

Compartir les tasques de la llar: el 80% dels espanyols ho consideren clau per iniciar una relació

El 47,6% asseguren que es poden tenir dues o més relacions afectivosexuals alhora

N.V.
2 min
Una parella en una cuina

BarcelonaMés important que compartir idees polítiques, la fe religiosa o la voluntat de tenir fills: 8 de cada 10 ciutadans espanyols són més pràctics i asseguren que el més important a l'hora d'iniciar una relació de parella és que l'altra persona estigui disposada a implicar-se en les tasques de la llar. Així ho revela l'última (la tercera) enquesta de relacions socials i afectives postpandèmia feta pel Centre d'Investigacions Sociològiques, el CIS, aquest mes de març.

Concretament, l'enquesta –que recull dades sobre la vida en parella, les relacions familiars i socials o la felicitat– constata que repartir-se les feines domèstiques és important per al 36,5% dels enquestats i molt important per al 43,5%. El segon factor determinant per triar parella és el sexe: pràcticament el 70% dels ciutadans també remarquen que el fet que les relacions sexuals "no siguin satisfactòries" és decisiu a l'hora de decidir iniciar la relació. Per darrere, queden aspectes com ara que la parella tingui independència econòmica (clau per al 49,6% dels enquestats) o que fos 10 anys més jove –o més– (molt o força determinant per al 44,2% dels ciutadans).

A l'altre plat de la balança, 9 de cada 10 ciutadans asseguren que el fet que l'altre tingui menys diners no és important i el 85% apunten que la circumstància que "fos menys atractiu" tampoc seria un problema.

Fidelitat i relacions obertes

El CIS ha enquestat un total de 2.491 persones de diferents edats i classes socials i ha constatat que el 47,6% estan d'acord o molt d'acord amb el fet que "una persona pot tenir dues o més relacions afectivosexuals alhora". I un altre 41% consideren que "els membres d'una parella poden acordar tenir relacions sexuals amb altres persones fora de la parella sense que hi hagi vincle sentimental".

Opinen així tant homes com dones (la diferència és només d'un punt percentual entre sexes), però el percentatge de persones que estan d'acord amb mantenir diverses relacions alhora augmenta a mesura que els entrevistats són més joves, i arriba al 50% entre les persones de 25 a 34 anys. Així i tot, un altre 49,7% dels enquestats mantenen que estan en desacord o molt en desacord amb aquesta mateixa afirmació. De fet, hi ha pràcticament un 80% dels ciutadans que consideren que "si s'estima veritablement, s'és fidel a la parella sempre".

Relacions per internet

Sobre l'ús d'internet i els vincles familiars, per al 82,1% de la ciutadania "les noves tecnologies han acostat familiars amb els quals no es conviu", encara que al mateix temps creuen que l'ús d'internet "provoca que les persones s'aïllin més". Set de cada 10 també creuen que l'ús de les noves tecnologies fa que baixi la comunicació amb la família amb la qual es conviu.

Sobre l'amor per internet, l'enquesta constata que pràcticament el 30% dels ciutadans creuen que "es pot estar enamorat d'una persona a qui només coneixes per internet", però també destaquen que aquest tipus de relacions són "més superficials".

Finalment, el CIS destaca que el nivell de felicitat dels ciutadans espanyols se situa en un 8 sobre 10. La majoria, a més, també valoren amb un notable alt les seves relacions socials. El nivell de satisfacció amb la vida familiar se situa de mitjana en el 8,6; la relació amb la parella, en el 8,5, i amb les amistats, en el 8,2.

stats