Societat 01/05/2018

Alumnes i docents surten al carrer en suport dels professors denunciats de Sant Andreu de la Barca

El departament d'Ensenyament emet el primer comunicat en suport als docents

David Cobo
3 min
Més de 200 persones s'han concentrat a la plaça de l'ajuntament de Sant Andreu de la Barca en suport als nou docents de l'IES El Palau denunciats

Sant Andreu de la Barca"Jo també soc docent d'El Palau". Han estat les set paraules que s'escampaven per cadascuna de les pancartes que ocupaven els carrers de Sant Andreu de la Barca aquest migdia. Era la consigna reina d'una organització ciutadana per fer costat als 9 professors denunciats per un delicte d'odi. Se'ls acusa d'haver criticat l'actuació de la Guàrdia Civil el dia 1 d'octubre, "humiliant i assenyalant" els familiars del cos policial presents a les aules l'endemà del referèndum.

Com a resposta, centenars de persones s'han citat per mostrar el suport a la versió dels docents, que neguen aquestes acusacions. La manifestació aplegava entitats i veïns, però, per sobre de tot, professors i alumnes. Estudiants d'ara i d'abans. Com la Natàlia i l'Evelyn, que tot i ser d'anys i cursos diferents havien vingut juntes per explicar que els mitjans "ho han exagerat tot". La mateixa idea que hores abans, als voltants de l'institut, apuntava un altre alumne: "Jo no he notat cap tensió, però ho he vist a la tele".

En la concentració hi han participat familiars i alumnes del centre

Vestits amb samarretes blanques com demanava la convocatòria, un altre grup d'estudiants de 4t d'ESO i batxillerat recordaven el dia dels successos. "Es va denunciar la meva tutora per haver-nos explicat que hi hauria un acte al pati amb motiu de la violència del dia 1 d'octubre, i que teníem l'opció d'assistir-hi" explicava una adolescent de la colla. I reconeixien entre tots que, des de llavors, els 'profes' "ja no poden parlar de segons quins temes".

Molts dels presents feien referència a l'article del diari 'El Mundo' que publicava els noms i intimitats dels docents acusats, com a clau de volta de l'esclat del suport. I mentre uns s'emocionaven amb el record llegit de les virtuts dels professors, d'altres mantenien el gest preocupat per la deriva de la llibertat d'expressió. Una tendència que s'ha deixat créixer sota un silenci "que ja s'ha acabat" i que "ha durat massa", avisava Mireia Valentí des del sindicat USTEC STEs, alhora que prometia futures accions "més potents".

Josep Lluís del Alcázar, el professor de l'IES El Palau que ha acumulat als mitjans tota la presència que els companys acusats tenen prohibida, ha estat el més buscat i congratulat del dia. Ell, però, es limitava a felicitar els organitzadors i denunciar la creació política d'un "xou mediàtic" amb vocació "d'instrumentalitzar la canalla". A l'acte –que s'havia exigit que fos apolític– no hi han assistit l'alcalde Enric Llorca (PSC) ni la regidora d'educació Saray Cantero (Cs). Per acomiadar-se, els assistents se citaven per demà dimecres. Hi ha una nova assemblea, que barreja societat civil i professorat, i que promet "nous camins de suport".

El departament expressa el seu "suport" als docents

Coincidint amb la concentració, el departament d'Ensenyament ha fet públic el primer comunicat en relació amb el cas, on recorda que "dona suport a tots els professors del sistema educatiu". Assegura que, per donar resposta al requeriment del ministeri d'Educació, es va elaborar un informe intern. "El procés està obert i fins que no es resolgui el centre ha de funcionar amb total normalitat com ha passat aquests últims set mesos", assegura el departament.

Per la seva banda, l'exconsellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, ha reclamat a través d'un missatge al seu compte de Twitter que el departament faci públics els informes dels inspectors del sobre la situació a l'IES El Palau.

Ponsatí ha publicat el tuit coincidint amb la manifestació en suport dels docents i ha recordat que "el silenci i la por atien el feixisme".

stats