Societat 23/04/2018

La fiscalia denuncia nou professors per "haver humiliat" els alumnes fills de guàrdies civils després de l'1-O

Els acusa d'injúries greus i de discriminació pels comentaris que van fer a l'aula

Montse Riart
2 min
Una parella de guàrdies civils, en una imatge d'arxiu

BarcelonaDesprés de cinc mesos d'investigació, el fiscal de delictes d'odi ha denunciat als tribunals nou professors de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca. Els acusa d'haver discriminat i "humiliat" els alumnes fills de guàrdies civils després de l'1-O. "¿Qui són fills de guàrdies civils?", assegura la denúncia que va preguntar una de les professores a l'aula el dia 2. Altres mestres haurien assegurat davant dels alumnes que "no estaven en disposició de donar classe" pels fets que havien tingut lloc el dia abans i haurien qualificat els agents que van participar en el dispositiu de l'1 d'octubre d'"animals" o "gossos salvatges".

La fiscalia creu que els comentaris van suposar una "humiliació per als alumnes" i que els professors van exposar els nens davant de la resta de companys perquè "els fustiguessin" per les càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant la jornada de votació.

"Profunda hostilitat"

La denúncia de la fiscalia assegura que els mestres eren conscients del "context de profunda hostilitat" que es va generar cap a les forces de seguretat de l'Estat durant el mes de setembre i amb posterioritat a l'1 d'octubre, i també que els seus comentaris podien "humiliar" una part dels alumnes, que eren fills de guàrdies civils, perquè el centre és al costat de la casa-caserna del municipi.

"No em trobo en disposició de fer classe pel que va passar ahir, perquè la Policia i la Guàrdia Civil em van tractar a cops, perquè són uns animals i uns bèsties, que només saben donar bastonades", hauria dit un dels mestres a l'aula, segons la denúncia. Una de les alumnes denunciants li hauria dit que el seu pare "no era així i que no hauria donat cap cop a ningú". "Semblen gossos rabiosos", hauria dit una altra mestra. La fiscalia assegura que alguns dels alumnes van sortir "plorant" de l'aula després dels comentaris dels professors, que van arribar a casa "molt afectats" i que s'havien sentit "assenyalats i humiliats".

Els professors van declarar davant de la fiscalia i van negar haver criticat la Guàrdia Civil a l'aula. Però el ministeri públic dona credibilitat a la versió dels alumnes i dels pares denunciants. La denúncia –que segons la fiscalia ja ha sigut acceptada per un jutjat de Martorell– atribueix als mestres un delicte de lesions a la dignitat dels alumnes per discriminació i un altre d'injúries greus.

stats