Societat 04/01/2018

Els professors de Sant Andreu de la Barca investigats per comentaris de l'1-O neguen haver criticat la policia

Ensenyament reclama que es "desmenteixi" l'acusació i lamenta que es "qüestioni" el rigor docent

Acn
3 min
Els docents han declarat a la Ciutat de la Justícia davant la Guàrdia Civil

L'Hospitalet de LlobregatEls docents de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca, investigats per uns suposats comentaris despectius contra la policia arran de les càrregues de l'1-O, han negat l'acusació davant la Guàrdia Civil. Aquest dijous han declarat sis dels 11 investigats, a petició de la Fiscalia de Barcelona, després que diverses famílies denunciessin que l'endemà del referèndum hi haguessin debats a l'aula en què es va criticar l'actuació de la Guàrdia Civil durant l'1-O.

La directora de Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat, Núria Vallduriola, ha assegurat que els professors "només van debatre de manera democràtica, escoltant totes les versions, sense emetre cap opinió personal". Vallduriola ha explicat que estan acusats d'incitació a l'odi i de delicte moral, i també hi ha algun cas d'amenaces. Ha lamentat que es "qüestioni" el rigor dels docents per la situació política actual i, per aquest motiu, ha reclamat que es "desmenteixi" l'acusació.

Des de poc abans de les 10.00 hores i fins poc després de les 12.00 hores, els sis docents citats aquest dijous a la Ciutat de la Justícia han contestat les preguntes de la Guàrdia Civil. Vallduriola ha detallat que les preguntes han estat "molt concretes, sobre els fets ocorreguts en una hora i una classe determinades durant el 2 d'octubre". La directora de Serveis Territorials ha insistit que aquell dia l'Institut El Palau va celebrar una concentració silenciosa "en defensa de la no-violència, com es va fer pràcticament a tot arreu, sense cap manifest".

Ha afegit que posteriorment "els nois van voler debatre a l'aula sobre els fets del dia abans". "Va ser un debat totalment espontani que van demanar alguns alumnes", ha subratllat Vallduriola, que ha recordat que això va passar a diverses classes d'ESO i batxillerat. En canvi, segons el parer de diverses famílies, en aquest debat alguns professors van fer comentaris despectius sobre l'actuació de la Guàrdia Civil durant l'1-O, fet que va motivar les denúncies que ara s'investiguen. Al centre hi ha un gran nombre de fills de membres del cos, ja que la comandància és a prop de l'Institut.

Vallduriola, però, ha mantingut que el debat va ser "democràtic" i que cap professor va cometre cap falta. Sobre l'acusació dels denunciants, ha apuntat que possiblement dins l'aula hi va haver algun comentari "efusiu" per part d'algun alumne, que els docents haurien reconduït per garantir el respecte entre els joves. Vallduriola ha negat que cap professor assenyalés cap alumne per ser fill d'agents de la Guàrdia Civil, com algunes famílies han difós per les xarxes socials.

Cap queixa als Serveis Territorials

De fet, Vallduriola ha assegurat que no ha arribat cap queixa directa als Serveis Territorials. "Això ens sap greu", ha afirmat, ja que ha explicat que el departament disposa dels instruments "per donar resposta a situacions com aquesta". Al mateix temps, la directora territorial al Baix Llobregat ha destacat que els professors investigats "no són novells". També ha lamentat que les denúncies actuals hagin significat "un abans i un després" en la història del centre.

Pel que fa a la resta dels docents investigats arran de les mateixes denúncies, n'hi ha tres que ja van respondre les preguntes de la Guàrdia Civil abans. Els altres dos, segons ha apuntat Núria Vallduriola, estan a l'espera de rebre la data de citació, que es preveu que sigui a partir del 8 de gener. En funció de les diferents declaracions, la fiscalia decidirà si hi ha indicis de delicte i si presenta una querella per investigar els fets.

stats