Societat 17/02/2016

Condemnat per agredir un indigent que no es va deixar insultar

Haurà de pagar més de 2.000 euros per lesions amb traïdoria però també s'enfronta a 16 mesos de presó per un delicte contra la integritat moral, una eina legal per combatre els crims d'odi

Enric Borràs
2 min
Dos sense sostre dormint molt a prop de l'estació de Sants, al parc de l'Espanya Industrial/ACN

BarcelonaUn indigent que dormia en un caixer automàtic es va atrevir a contestar a l'insult que li havia dedicat la seva nòvia. Amb això n'hi va haver prou perquè l'home s'hi llancés a sobre i li clavés un cop de puny que li va fer caure una dent i el va deixar gairebé inconscient i per omplir-lo de puntades de peu. La parella va marxar del caixer com si no hagués passat res, tranquil·lament, i es va aturar un moment a la botiga del davant a comprar un telèfon mòbil. Però un testimoni es va apuntar la matrícula de la moto amb què anaven. Gràcies a això la Guàrdia Urbana els va atrapar.

Ara el jutge del jutjat d'instrucció número 17 de Barcelona ha condemnat l'agressor a 270 euros de multa, 1.500 euros d'indemnització –més el que costarà reconstruir-li la dent– i a no acostar-se a la víctima a menys d'un quilòmetre per una falta de lesions amb traïdoria. A més, però, també l'ha condemnat per un delicte contra la integritat moral a setze mesos de presó. Probablement no haurà d'entrar a presó perquè la pena és de menys de dos anys i l'agressor no té antecedents penals, però aquest segon delicte és un exemple de les eines legals per combatre els delictes d'odi, en aquest cas l'aporofòbia, l'odi als pobres.

Perseguir l’odi: un repte pendent 40 anys després de FrancoAquesta agressió gratuïta no va passar en un lloc amagat d'un barri poc transitat. Es va fer un dimarts de primavera, el 21 d'abril, a les 20.30 del vespre i en un cèntric caixer automàtic al principi del carrer Gran de Gràcia de Barcelona. A la vista de tothom. Tot va començar quan la parella va entrar al caixer automàtic i una treballadora de la neteja es va queixar que un dels dos sensesostre que hi dormien hi orinava. La parella de l'agressor, llavors, va insultar l'altre indigent. "Porc", li va dir. I ell es va defensar: "Porca tu", es va atrevir a contestar.

El condemnat en va tenir prou amb això per envestir el sensesostre aprofitant-ne "l'extrema vulnerabilitat com a persona a qui li falta no tan sols un sostre sinó qualsevol suport familiar o social, actuant de manera absolutament gratuïta, mogut pel menyspreu que sentia cap a les persones sense llar i amb evident voluntat de menyscabar la seva dignitat".

Quan la Guàrdia Urbana va atrapar l'agressor, aquest, segons la sentència, va demostrar "una particular percepció de la realitat que el va dur a reconèixer als agents el petit conflicte, i a vantar-se de ser expert en arts marcials", perquè considerava que el sensesostre no tenia dret a ser al caixer. Segons la sentència l'home va tenir un tracte degradant amb la víctima que buscava causar-li por, angoixa, rebaixar-la i humiliar-la. Recorda una sentència anterior segons la qual "un sol acte, si es prova brutal, cruel o humiliant, pot ser qualificat de degradant si té prou intensitat".

stats