Convivència
Societat 26/01/2022

El conflicte per la segona mesquita de Mollet torna a enquistar-se vuit anys després

L'associació Al Huda desisteix de manifestar-se davant la casa de l'alcalde, Josep Monràs, que ofereix diàleg

2 min
Membres de l'associació Al Huda van ocupar el local el 2013 després de comprar-lo i que els deneguessin la llicència

BarcelonaEl conflicte per l'obertura de la segona mesquita de Mollet sembla lluny de resoldre's. L'any 2013 l'associació Al Huda va comprar un local al municipi per obrir-hi un nou centre religiós perquè el que tenien era petit per acollir tots els fidels, però l'Ajuntament els va denegar la llicència perquè la normativa municipal no permet aquest ús en aquest espai. Més de vuit anys després i un periple pels tribunals -que sempre han donat la raó al consistori-, el conflicte segueix sense resoldre's.

Fa uns mesos l'entitat va demanar un altre permís d'obertura per convertir el nou local en un centre cultural, però tant el consistori com la justícia els ho van tombar de nou. Com a resposta, l'entitat ha organitzat una campanya de protestes, amb manifestacions periòdiques que primer es van fer davant de l'Ajuntament de Mollet i que des de fa algunes setmanes s'han traslladat davant la casa de l'alcalde, Josep Monràs (PSC). Després que Monràs hagi denunciat que aquestes concentracions podien desembocar en "un problema de convivència", l'entitat ha desistit i tornarà a fer-les davant del consistori. "Després de quatre setmanes no volem causar més molèsties, i més en cap de setmana, a tercers innocents i demanem disculpes a tots els veïns", asseguren en un comunicat penjat a Twitter.

Monràs s'ha mostrat "obert a dialogar" amb l'entitat, però adverteix que no es pot saltar la normativa que impedeix habilitar aquest espai com un centre de culte. "La solució no és obrir el local perquè això no és possible, i sembla que aquesta és l'única exigència", ha explicat a l'ARA. Segons l'alcalde, quan l'entitat va adquirir l'espai sabia que la normativa impedia ubicar-hi una mesquita. Per a l'Ajuntament, l'alternativa passa per buscar un emplaçament on el planejament urbanístic prevegi aquest ús.

Cada vegada que el consistori ha denegat a l'entitat un permís d'obertura, l'associació Al Huda ha portat la qüestió als tribunals. Primer van obrir un litigi per la via contenciosa administrativa perquè l'Ajuntament els havia denegat la llicència per convertir el local en una mesquita, però el jutge va donar la raó al consistori, al·legant que la normativa municipal no preveia aquest ús per a aquest espai. Fa tres mesos, un altre jutjat va tornar a tombar el recurs de l'entitat després que els deneguessin la llicència per obrir-hi un centre cultural. Segons el jutge, darrere del projecte s'hi amagava igualment la voluntat de transformar el local en un espai d'oració.

Queixa per la manca de resposta d'Interior

Monràs també es queixa de la manca de resposta del departament d'Interior, tal com ha avançat La Vanguardia. La conselleria és qui ha autoritzat que les concentracions es traslladessin davant de la casa de Monràs. L'alcalde explica que va parlar "personalment" amb el conseller Joan Ignasi Elena per demanar-li "que autoritzés les concentracions, però en un altre espai" per evitar que les protestes poguessin alterar "la convivència veïnal", ja que es feien al centre del municipi i en l'horari de més mobilitat, explica.

Monràs assegura que no ha tingut resposta d'Elena i que el departament tampoc ha mogut fitxa per canviar les concentracions, tot i que hi havia un informe de la comissaria de Mollet que també desaconsellava aquesta ubicació. "És indigne aquesta manca de resposta a un alcalde", es queixa. Sigui com sigui, les protestes tornaran ara davant del consistori i l'entitat ja ha desconvocat les concentracions d'aquest divendres i diumenge.

stats