Societat 20/11/2018

La indemnització de les víctimes dels nadons robats supera el primer pas al Congrés

La cambra baixa pren en consideració, per unanimitat de tots els partits, la compensació

Sònia Trujillo Morera
2 min
Denunciants de casos de 'nens robats' davant de la Fiscalia General de l'Estat, a Madrid, per reclamar que s'investiguin els casos de 'nens robats en imatge d'arxiu

MadridEl Congrés ha pres en consideració la proposició de llei, presentada pels socialistes i el grup mixt –entre els quals el PDECat i ERC–, que té per objectiu facilitar la investigació dels casos dels nadons robats. Al text es recullen quatre principis bàsics en què es basa aquesta iniciativa, aprovada per unanimitat: "la recerca de la veritat sobre els fets"; "l'aplicació de l'acció de la justícia"; "la reparació integral dels danys i perjudicis causats", i "l'establiment de garanties perquè no es repeteixin els fets".

Molts grups parlamentaris han incidit, durant la sessió, que el robatori de nadons no va passar només durant la dictadura, de la mateixa manera que no va passar "només a l'estat espanyol, sinó també en altres llocs". Amb aquesta proposició, malgrat que queda molta feina a fer, es pretén avançar en aquesta qüestió amb tres objectius clars: crear un banc d'ADN, una fiscalia especial de nadons robats i, també, facilitar l'accés als arxius de l'època, inclosos els de l'Església. I d'aquesta manera aclarir, a parer del diputat del PDECat, Feliu Guillaumes, un acte "monstruós" que va començar amb la Guerra Civil i que ha acabat "en plena democràcia" com una simple màfia.

En el Dia Internacional dels Drets de la Infància, el Congrés ha fet un primer pas per indemnitzar totes aquelles víctimes. Guillaumes ha demanat també votar a favor de la iniciativa perquè tothom per "dignitat" té dret "de saber d'on ve". En la mateixa línia, la diputada d'EH Bildu Marian Beitialarrangoitia ha manifestat que les víctimes tenen dret de saber la veritat sense "trobar-se amb la negativa de l'Església".

En el debat alguns portaveus, com el diputat d'ERC Gabriel Rufián i també el de Ciutadans Marcial Gómez, han manifestat que la qüestió era de tanta importància que calia "deixar de banda les sigles" perquè aquestes víctimes puguin, en paraules de Rufián, "recuperar la identitat".

D'altra banda, Óscar Clavell, diputat del PP, ha aprofitat l'avinentesa per manifestar que amb l'anterior govern, el del Partit Popular, "ja es va avançar" una mica en aquesta qüestió.

stats