Societat 30/04/2018

El president del Consell Escolar de Catalunya denuncia el "linxament públic" als professors de Sant Andreu de la Barca

Lluís Font expressa la seva "repulsa" pel tractament mediàtic i a les xarxes socials del cas

Ara
3 min
La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, i Lluís Font, president del Consell Escolar de Catalunya

BarcelonaEl president del Consell Escolar de Catalunya, Lluís Font, ha enviat un comunicat per manifestar la seva "repulsa" pel tractament mediàtic i a les xarxes socials "fet per algun mitjà i per algun líder polític" de la denúncia dels nou professors de l'institut de Sant Andreu de la Barca. "El linxament públic d'uns educadors constitueix una greu irresponsabilitat i atempta contra els seus drets de ciutadans en un sistema democràtic", afirma en el text. Fa referència, sense citar-ho, al reportatge del diari 'El Mundo' i al tuit del líder de Ciutadans, Albert Rivera, en què es feien ressò amb noms, cognoms i fotografies dels nou docents investigats per la fiscalia per, suposadament, haver "humiliat" fills de guàrdies civils l'endemà de l'1-O.

En el text, Font, que signa el document a títol personal, també deixa clar que el Consell Escolar de Catalunya "reafirma la seva confiança en els mestres i professors del país". "Catalunya compta amb uns grans professionals de l'educació que sempre han estat a l'alçada dels reptes que havien d'afrontar", afirma. Font presideix l'òrgan de representació de la comunitat educativa, on hi ha representants de diverses entitats i sindicats.

Segons Font, l'escola "ha d'estar oberta a tothom". "Com a institució social, ha d'educar l'esperit crític dels alumnes perquè es converteixin en ciutadans lliures i respectuosos de l'alteritat, en una societat democràtica avançada", afirma.

En el comunicat, Font també recorda que l'assemblea de docents de l'institut ha emès un comunicat en què destaquen "l'excel·lent feina que fan aquests professors cada dia a les aules". Els atacs, diuen, "suposen un argument més per continuar exercint la seva feina d'educadors amb els valors democràtics de convivència i llibertat". A més, també reivindiquen que les famílies dels professors van enviar una carta a Vilaweb per denunciar la "difamació, les calúmnies i les injúries", ja que "en cap cas els professors van imposar la seva opinió ni van assenyalar els alumnes fills de guàrdies civils".

Aquest és el primer comunicat del Consell Escolar de Catalunya arran del cas. El departament d'Ensenyament prefereix no fer declaracions sobre el cas a causa de la intervenció del govern espanyol pel 155.

El consell escolar de l'institut va donar suport als professors

El consell escolar de l'escola, on hi ha representants dels professors, els alumnes, les famílies i l'Ajuntament, va aprovar per unanimitat el passat 6 de novembre una nota en què mostrava el seu "rebuig davant les greus acusacions infundades" a través dels mitjans. En el text, el consell escolar recordava la "gran professionalitat" i "l'experiència" dels professors, i rebutjava "de manera contundent" que es divulguessin els seus noms als mitjans.

"No hem tingut mai cap conflicte per raons ideològiques durant tots aquests anys d'existència de l'institut", diu el text, que també retirava la voluntat dels implicats de "resoldre els problemes escolars a través de la via administrativa".

CCOO denuncia la "utilització política" de l'escola en aquest cas

Des dels sindicats també han carregat contra la "utilització política" de l'escola i també de la via judicial per resoldre els "conflictes de convivència" que es produeixen dins les aules. "Com a representants de totes les persones que treballem a l'educació, ens sentim profundament indignades i indignats amb aquesta publicació", afirmen, en relació al reportatge del diari El Mundo, a qui retreuen haver situat "en el punt de mira" els nou docents. També critiquen el ressò que n'ha fet Albert Rivera, a qui acusen d'utilitzar el cas "per a les seves finalitats polítiques". "Sembla que tot s’hi val quan es tracta d’aconseguir el poder polític o de mantenir-lo", lamenta el comunicat.

En el text, CCOO afirma que seguirà "defensant unes aules governades pel diàleg, la pluralitat ideològica i el respecte" a totes les persones que conformen la comunitat educativa i demana també que tots els actors d'aquest sector defensin els seus posicionaments "de la forma menys conflictiva possible". A més, reclamen als mitjans que "deixin d'identificar públicament" a persones que no han estat condemnades per cap delicte, reclamen a les administracions que "defensin els seus treballadors d'atacs contra la seva professionalitat" i també fan una crida als polítics per "resoldre els problemes de la ciutadania i no crear-ne de nous".

stats