Societat 21/07/2021

Com sobreviure a la calor?

Consells bàsics: beure molta aigua, evitar el carrer en les hores centrals del dia i ventilar la casa sobretot al vespre i a la nit

1 min
Una dona es protegeix amb un paraigües de la intensa calor, l'estiu del 2020

BarcelonaA la calor tradicional del mes de juliol s'hi suma aquests dies l'arribada d'una onada d'altes temperatures a tot Catalunya, que obligarà fins i tot els més fredolics a haver de buscar-se maneres d'estar frescos sense deixar-s'hi els estalvis. L'onada de calor coincideix amb màxims històrics dels preus de l'electricitat, però hi ha altres maneres de no arruïnar-se en l'intent. El primer consell, bàsic i barat, és hidratar-se contínuament, sobretot les persones vulnerables, com criatures i gent gran, i evitar estar als carrers durant les hores de màxima exposició solar, és a dir, de les 12 del migdia a les 4 de la tarda.

Només a Barcelona, l'Agència de Salut Pública estima que cada any moren 150 persones per l'excés de calor. Per això, aquest any ha habilitat 162 punts anomenats refugis climàtics, que han de servir perquè qui no disposi d'un habitatge climatitzat hi trobi un lloc d'ombra i aigua. Són biblioteques, centres cívics, escoles, parcs i jardins o museus, on es garanteix que la temperatura no superarà els 26 graus centígrads. Estaran oberts fins al 15 de setembre amb aquesta funció, a banda de la seva habitual.

El mapa dels refugis climàtics de Barcelona.
Consells bàsics de supervivència
  • A casa Són dies de tenir la casa amb les finestres tancades i viure gairebé a les fosques, o amb una llum justa per no encendre l'interruptor. L'hora de ventilar l'habitatge és al vespre, quan cau el sol, amb les persianes amunt perquè entri l'aire i refresqui, tant com sigui possible, l'ambient. És el moment d'engegar, amb molta mesura, els ventiladors i l'aire condicionat però, per poc que pugueu, fugiu de les habitacions més exposades al sol i passeu l'estona en els espais més frescos i així també estalviareu en electricitat. La via més barata per refrescar-se són els ventalls, els de roba o de cartró, qualsevol cosa que sigui capaç de generar aire. L'aigua és el producte estrella, molt millor que qualsevol altre líquid. Beveu-la per fer-vos passar la set i hidratar-vos perquè amb aquestes condicions extremes el cos demanda un extra d'aigua perquè contínuament en va perdent.
  • A l'hora de sortir És millor deixar els colors foscos del vestuari per a l'hivern o per als actes nocturns. Durant els dies de calor és preferible vestir amb colors clars. És de gran utilitat agafar una gorra o un barret i, ja de pas, protegiu-vos la pell amb crema antisolar per evitar lesions cutànies.
  • Al cotxe Per poc que pugueu, no feu trajectes llargs en les hores centrals i agafeu aigua per anar bevent. Cal respectar les hores de descans i si noteu un excés de calor o somnolència, feu una parada per hidratar-vos i refrescar-vos. Mai deixeu a l'interior del cotxe persones vulnerables (criatures, malalts o gent gran) amb les finestres tancades. Tampoc els animals de companyia. Les altes temperatures converteixen els vehicles en forns i les persones a l'interior de seguida podrien deshidratar-se.
  • A l'exterior Si heu de caminar per ciutat, busqueu els carrers amb ombra, i no dubteu a fer una parada en un lloc protegit si us sentiu cansats, fins i tot entrant en un centre comercial o una biblioteca climatitzada per refrescar-vos. És important dur una ampolla d'aigua per anar bevent, i eviteu les begudes ensucrades perquè no fan passar la set. Aprofiteu les fonts, o la mateixa aigua que dugueu, per mullar-vos la cara, i fins i tot la roba, per tenir una sensació refrescant. Cal evitar sortir a les hores centrals del dia i traslladar les activitats físiques intenses a primera i última hora de la jornada.
  • A taula Amb la calor és el moment de fer àpats poc calòrics i que no siguin molt calents. Millor sopes fredes i evitar salses o fregits. En qualsevol cas, opteu per la ingesta de fruita, verdura i hortalisses perquè, a banda d'aportar les sals minerals que el cos ha perdut per la suor, refresquen i són riques en aigua. Evitar el consum d'alcohol
stats