Societat 29/01/2015

Consells de seguretat pel fort temporal de vent d'aquesta matinada

Protecció Civil ha activat el pla Procicat i demana precaució amb les activitats a l'aire lliure i fixar bé tots els elements que puguin sortir volant amb un cop d'aire

Ara
2 min
Fort vent a la platja de Sant Martí d'Empúries / DAVID BORRAT

BarcelonaEl Meteocat va emetre aquest dimecres un avís de situació de perill molt alt de cara a divendres que inclou la possibilitat que els cops de vent puguin superar els 125 km/h en alguns casos, sobretot a la matinada. Per la seva banda, Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del pla Procicat. Repassem els consells de seguretat davant un temporal d'aquesta magnitud:

Si sou a casa

1. Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.

2. Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

Si sou a l'exterior

3. Vigileu amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l'arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.

4. No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.

5. Eviteu anar a parcs, jardins i zones boscoses. Si sou en una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.

6. Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força; allunyeu-vos d'espigons, esculleres i passejos marítims.

Si heu de conduir

7. Consulteu les prediccions del temps i l'estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.

8. Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.

9. Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions; és important subjectar el volant amb fermesa.

10. Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.

11. Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir de la via o bolcar.

Si feu una activitat de lleure

12. Aneu amb compte a practicar esports a l'aire lliure.

13. Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.

14. A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos –per exemple, pedres per un pendent pronunciat– i afavorir l'acumulació de neu, amb l'augment consegüent del perill d'allaus.

stats