Societat 27/09/2019

El 71% de les noies consideren insatisfactòria o indiferent la seva primera relació sexual

La meitat dels joves usen internet com la seva principal font d'informació sobre sexe

Germán Aranda
2 min
Els adolescents s’inicien més d’hora en el sexe i tenen poca consciència de la necessitat de protegir-se.

MadridEl plaer dels nois continua estant molt més garantit en les primeres relacions sexuals entre els joves que no pas el femení. El 30,1% de les joves espanyoles d'entre 16 i 25 anys reconeixen haver tingut una primera relació sexual insatisfactòria o molt insatisfactòria, i un 41,1% la consideren "indiferent", percentatges que redueixen a un 30,1% les que es consideren satisfetes en la seva primera vegada. Ho diu el primer estudi espanyol sobre sexualitat, joves i anticoncepció per franja d'edat fet per la Fundació Espanyola de Contracepció (FEC). La xifra, per als homes, es dispara a un 55% de satisfacció, per només un 15% d'insatisfacció i un 29,8% d'indiferència.

Obrir el mòbil o l'ordinador i navegar per la xarxa és la manera més habitual per als joves d'entre 16 i 25 anys de rebre informació sobre sexe. Un 47,8% dels joves consideren internet la seva principal font d'informació en relació al sexe, i un 45,5% la reben d'amics. Un 68,5% dels joves creuen que és insuficient la formació rebuda sobre sexualitat, una xifra que es dispara al 84,5% en el cas de les noies, malgrat el 72% dels joves que diuen que han rebut educació específica i reglada sobre sexualitat als centres educatius. L'enquesta té una mostra de 1.200 entrevistes.

Pel que fa als anticonceptius, i en comparació amb els estudis del mateix tipus dedicats a tota la franja adulta, l'estudi té "una lectura en positiu de desmitificar la idea que els joves són adolescents bojos que tenen relacions sexuals sense cap mena de cura", en paraules del ginecòleg i membre de la FEC José Ramon Serrano Navarro. En aquest sentit, el 52% dels joves fan servir el preservatiu com a mètode anticonceptiu, el més usat, i un 22,8% de les joves fan servir la píndola, per un 4,2% de la marxa enrere (no es considera un mètode pel seu alt nivell d'error i risc de malalties de transmissió) i un 3,2% l'anella. Un 22,2% no fan servir cap mètode, però és la franja que no tenen relacions sexuals. D'entre els joves que sí que tenen relacions, un 6,2% diuen que no fan servir cap mètode. Un 76,4% dels joves asseguren que fan servir sempre mètodes anticonceptius, per un 23,6% que "no sempre" ho fan. El sexe oral (un 59% dels joves) i la confiança o seguretat que els inspira l'altra persona són els principals motius dels joves per no fer servir cap mètode quan no ho fan.

stats