Societat 17/10/2013

La contaminació de l'aire, entre els principals factors cancerígens segons l'OMS

L'organització classifica els efectes de la pol·lució al mateix nivell que els de l'amiant, el plutoni o el fum del tabac

Reuters / Europa Press
1 min
Menys polució a Barcelona

LondresL'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC), dependent de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha classificat la contaminació atmosfèrica com a agent cancerigen després d'haver corroborat que hi ha evidències científiques suficients que la pol·lució augmenta el risc d'aparició d'alguns tumors.

L'organització assegura que l'any 2010 hi va haver 223.000 morts per càncer de pulmó a tot el món derivades de la contaminació de l'aire, per la qual cosa l'agència ha situat la pol·lució en el grup 1 de factors de risc de càncer.

La contaminació està causada, en la majoria de casos, per les emissions industrials, agrícoles i del transport. Els nivells d'exposició han augmentat significativament en algunes parts del món els darrers anys, sobretot en països que, com la Xina, han experimentat una ràpida industrialització.

Al mateix nivell que l'amiant, el plutoni, la radiació i el fum del tabac

És la primera vegada que l'agència classifica la pol·lució com a causa de càncer. "Ara sabem que la contaminació de l'aire no només és un risc important per a la salut, sinó també una causa ambiental de mort per càncer", segons ha reconegut Kurt Straif, responsable de la classificació d'agents cancerígens de la IARC.

La IARC s'ha reunit amb diversos experts i ha confirmat que la contaminació de l'aire es pot classificar com a carcinogen humà, al mateix nivell que altres substàncies com l'amiant, el plutoni, la radiació i el fum del tabac.

stats