Societat 24/04/2016

Els contaminants que generen més problemes en el sanejament de les canonades

Tabac, drogues, animals de companyia o olis, algunes de les principals causes de contaminació

Mario Martín Matas
2 min
Les compreses estan gravades a Espanya amb un 10% d’IVA i no amb un 4%, com passa amb els productes de primera necessitat. La proposta de Brussel·les podria permetre canviar-ho.

BarcelonaOlis i greixos

Les restes d’oli que es vessen al lavabo o a l’aigüera de casa són una de les principals causes de contaminació dels residus urbans: només mig litre d’oli pot contaminar 1.000 litres d’aigua. L’oli tapona les canonades, i en entorns naturals crea una capa per sobre de l’aigua que dificulta el pas de l’oxigen i perjudica la vida marina.

Higiene personal

Si tota la població femenina de Barcelona en edat de menstruar –unes 386.400 dones– llencés els tampons o les compreses pel vàter (un recanvi cada quatre hores, de mitjana), la xarxa de canonades suportaria un volum diari de 2,3 milions de tampons, sense comptar preservatius, discos desmaquilladors o bolquers, que sovint també acaben vàter avall.

Mascotes

Les mascotes traspassades més petites –peixos, ocells, tortugues o hàmsters– troben sovint la seva fi canonades avall i esdevenen un gran problema per al sistema de clavegueram, en forma de taps i plagues. La majoria de municipis tenen un servei de recollida d’animals morts que garanteix que rebran un tractament correcte.

Pintures i altres

Les substàncies químiques que componen les pintures i els dissolvents fan que desfer-se’n aigüera avall suposi un greu problema per al clavegueram públic. La viscositat d’aquests productes, que pesen prou per quedar-se a les corbes de les canonades, facilita que altres objectes que es llencen per l’aigüera s’hi adhereixin i formin taps difícils d’eliminar.

Tabac i drogues

Es calcula que cada burilla de cigarreta que es llença pel vàter pot arribar a contaminar uns vuit litres d’aigua, ja que en contacte amb aquest líquid els productes tòxics del tabac s’alliberen amb més força. Llençar el tabac o altres drogues pel vàter, per aquesta raó, és una gran despesa d’aigua, quan podrien anar a les escombraries sense cost.

stats