Societat 22/06/2012

Les coques de Sant Joan es fan més petites per fer front a la crisi

El sector preveu vendre 1.600.000 unitats, una xifra similar a l'any passat, però hi haurà menys ingressos perquè seran coques més petites. La novetat d'enguany són les coques de 200 grams

Acn
2 min
Unes coques de Sant Joan acabades de coure / ACN

BarcelonaAquest Sant Joan hi haurà coques de 200 grams per primera vegada. Ho ha dit el president del Gremi de Pastissers de Catalunya, Joan Turull, que ha explicat que l'objectiu d'aquestes coques més petites és arribar a tots els consumidors, sigui quin sigui el seu poder adquisitiu.

La previsió del sector és vendre igual que l'any passat, 1,6 milions de coques, tot i que baixarà la recaptació, perquè seran encara més petites que anys enrere. "Fa 10 anys, la de 500 grams era la petita, després hem estat fent de 300 grams i enguany oferirem de 200 grams, que no l'havíem fet mai", ha explicat Turull. A més, els preus també es mantindran, com fa tres anys. Preveuen que cada família gasti entre 16 i 30 euros en coques de Sant Joan. Joan Turull ha assegurat que aquest any els pastissers catalans preveuen vendre la mateixa quantitat de coques que l'any passat, 1.600.000 unitats, tot i que aconseguiran menys ingressos perquè es vendran més petites.

Tot i que aquesta és la tendència, el que més afecta al sector és el dia a dia, ha dit Turull, que ha especificat que "les diades especials baixen, però poc", mentre que "el dia a dia està baixant molt i està portant tancament de pastisseries i situacions límit".

Joan Turull també creu que la revetlla de Sant Joan "és una diada molt arrelada" que reuneix familiars i amics i vol que "la gent la celebri sigui amb més coses o menys". Per això creu que els pastisser no han de deixar de tenir "bona qualitat, bon servei i bona coca", ha dit. De fet, Turull ha dit que a la celebració s'han unit col·lectius d'immigrants, un fet que els fa veure amb optimisme aquest manteniment de vendes malgrat la crisi econòmica.

Tipus de coca

La coca preferida per als catalans és la de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la de full amb llardons i de la de pinyons farcida amb crema. Però també acostumen a vendre's molt amb tot tipus de farciments, com cabell d'àngel, xocolata o nata, tot i que "mai serà com les clàssiques", ha sentenciat Turull.

Les coques elaborades a les pastisseries són les preferides per a la majoria dels ciutadans "per la seva qualitat, la seva elaboració artesana i sobretot pels ingredients naturals amb tota garantia que s'utilitzen per a la seva elaboració", diuen des del gremi. De fet, el president s'ha mostrat crític amb les coques que es venen als supermercats, elaborades de forma industrial: "porten antiferments, aguanten toves fins al Nadal perquè segur que porten algun element que els dóna humitat, jo les veig molt xiclet", ha dit Turull.

stats