Societat 14/10/2020

El Govern tanca bars i restaurants i limita l'accés als comerços per controlar el covid

Salut recupera restriccions de l'estat d'alarma per superar la segona onada

Gemma Garrido Granger / Maria Garcia
5 min
El Govern tanca bars i restaurants.

Barcelona / Girona"Hem de sacrificar l'activitat social per garantir la salut", va avisar dilluns el president substitut de la Generalitat, Pere Aragonès, davant l'acceleració dels contagis de covid-19. I materialitzant aquestes declaracions, aquest dimecres el Govern ha tirat pel dret i ha presentat un paquet de recomanacions i restriccions per reduir al màxim la mobilitat i la interacció social al conjunt de Catalunya. Dimarts ja va transcendir que bars i restaurants haurien de tancar, com a mínim, fins a finals de mes, però l'executiu no només paralitzarà la restauració, sinó que les noves mesures també afectaran el comerç, tant local com de les grans superfícies, i l'àmbit esportiu, cultural i lúdic. L'activitat d'aquests sectors quedarà suspesa o limitada durant quinze dies. "Hem d'actuar avui per evitar un confinament les setmanes vinents", ha insistit Aragonès.

L'objectiu d'aquest pla és frenar l'avanç del virus i esquivar una intervenció de l'Estat com la que es va desplegar la setmana passada a la Comunitat de Madrid. I el Govern va més enllà: assegura que vol evitar a qualsevol preu mesures encara més dràstiques com el confinament. "Hem pres decisions difícils i que tenen conseqüències socials i econòmiques molt dures, però són del tot imprescindibles per fer front a la primera envestida de la segona onada", ha afirmat Aragonès.

La proposta de resolució encara ha de passar el filtre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Si l'acord de Govern és avalat també pels tribunals, es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) dijous a la nit perquè entri en vigor divendres. "La nostra decisió està basada i emparada exclusivament en criteris mèdics", ha recalcat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, després d'admetre la possibilitat que la justícia tombi l'acord com a Madrid. Amb tot, Aragonès ha defensat que el Govern contempla "instruments" com el decret llei que es va aplicar al juliol a la comarca del Segrià, i tampoc descarta demanar l'estat d'alarma.

Després de reunir-se amb els sectors afectats, el Govern va fer un crit d'alerta "als set milions i mig de catalans" i els va demanar explícitament que redueixin els desplaçaments fora del domicili i limitin al màxim les trobades esporàdiques, com sopars o sortides de cap de setmana. "Tot això pot esperar: cal reduir la mobilitat, reduir al màxim les trobades socials i promoure el teletreball", va resumir Aragonès en una compareixença excepcional del Govern pel descontrol epidemiològic a què s'enfronta el país.

Limitacions a comerços, parcs i teatres

Si el pla rep l'aval judicial, es reduirà l'aforament al 30% de qualsevol tipus de comerç, independentment de la superfície i inclosos els mercats ambulants. Els negocis de contacte directe com per exemple els de bellesa quedaran tancats, tret de les perruqueries, que es consideren un servei higiènic essencial. Tots els establiments amb més de 400 m2 i els centres comercials hauran d'instal·lar sistemes de control d'entrada i aforament a temps real i prohibir l'ús de les zones recreatives comunes.

L'executiu també limitarà l'accés als parcs infantils i jardins a partir de les 20 hores per evitar aglomeracions. Les sales de jocs, bingos i casinos no podran obrir, i els congressos, les fires i les convencions previstes a l'octubre es cancel·len. Els teatres i els cinemes hauran de reduir a la meitat l'aforament i sempre hauran de fer preassignació dels seients amb un registre a l'entrada. A més, tots hauran de tancar a les 23 hores. D'altra banda, els equipaments esportius es podran fer servir amb cita prèvia, a un 30% de l'aforament i amb controls d'accés.

Tothom que pugui teletreballar ho haurà de fer, segons el Govern, i en aquells llocs de treball en què no es pugui caldrà extremar les mesures de prevenció i higiene i promoure entrades esglaonades per evitar concentracions de gent. El transport públic haurà de mantenir el 100% de l'oferta, especialment en hores punta (de 6 a 9 del matí), per als treballadors que hagin de personar-se a la feina. Pel que fa a l'àmbit educatiu, les universitats faran classes virtuals però es mantenen les pràctiques a laboratoris i tallers, i les escoles es mantindran obertes, així com les activitats de lleure educatiu. Els actes religiosos i les cerimònies civils es podran continuar celebrant però a la meitat de la capacitat habitual.

El sector recorrerà el tancament

Per controlar el creixement de la corba, l'executiu ha posat el focus en l'oci i, especialment, en els bars i restaurants. La idea és impedir el consum a l'interior d'aquests establiments però també a les terrasses, i únicament habilitar-ne el servei de recollida de menjars o begudes o d'entrega a domicili. És una limitació quasi idèntica a la que es va desplegar a l'anomenada fase 0 de la desescalada, la més restrictiva en la majoria d'àmbits socials.

El sector de la restauració ja ha anunciat que recorrerà la resolució davant el TSJC i en demanarà com a mesura cautelaríssima la suspensió per considerar-la "desproporcionada i arbitrària". El Gremi de Restauració de Barcelona lamenta que pateixen un "assenyalament injust" i que els locals majoritàriament han fet bé les coses. A més, retreuen al Govern "falta d'anticipació" després de set mesos de pandèmia i asseguren que ni els ajuts directes per valor de 40 milions d'euros, la línia extraordinària d'avals a curt termini a partir de 12.000 euros o la incorporació de la clàusula rebus sic stantibus, que ha de servir per ajornar els lloguers als establiments més castigats per les mesures, evitaran que molts negocis "abaixin de forma definitiva la persiana".

El Govern ha fet un crit d'alerta "als set milions i mig de catalans" i els ha demanat explícitament que redueixin els desplaçaments fora del domicili i limitin les trobades esporàdiques, com sopars o sortides de cap de setmana. Les restriccions busquen reduir a mínims la interacció social, ja que l'executiu atribueix l'augment descontrolat dels contagis al relaxament de la població. Si es compleixen les recomanacions, defensa, es podrà recuperar aquestes activitats afectades en quinze dies. "Si ara som capaços d'aplanar la corba, amb molta probabilitat podrem garantir una campanya de Nadal en què tots els sectors econòmics es mantinguin", ha subratllat Budó.

Sàmper ha anunciat que la seva conselleria intensificarà la coordinació entre els cossos de seguretat per fer un seguiment exhaustiu i controlar el compliment de les mesures desplegades. Les policies locals reportaran als Mossos d'Esquadra un informe diari de les persones identificades i denunciades, així com el incompliments, denúncies a locals, locals tancats, i altres incidents rellevants al municipi. Ara bé, ha reconegut que és "impossible" que els agents controlin a "cada casa" el compliment de les restriccions i ha animat els ciutadans a informar la policia si, per exemple, detecten que en alguna casa veïna es reuneixen més de sis persones. "Els ciutadans hem de canviar la manera de relacionar-nos", ha assenyalat Sàmper, que ha recomanat a la població que només tinguin contacte amb la "bombolla de convivència" o amb uns pocs contactes estables.

stats