Societat 02/05/2020

Espanya supera els 25.000 morts per coronavirus

Tercer dia consecutiu amb defuncions diàries per sota del llindar de 300: ahir 281 i avui 276

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Sanitaris prenen mostres a pescadors al port de Santurtzi per veure si són positius de coronavirus o no i poden tornar al mar.

MadridEspanya supera ja els 25.000 morts oficials per coronavirus, segons les dades diàries del ministeri de Sanitat. Per tercer dia consecutiu la xifra de defuncions en 24 hores al conjunt de l'Estat se situa per sota del llindar dels 300 casos: si ahir divendres n'hi va haver 281, aquest dissabte són 276. Pel que fa els contagis per covid-19, continuen més o menys estables, igual que les morts, amb un increment diari aproximat del 0,5%. Divendres es comptabilitzaven 1.175 noves infeccions segons les proves PCR, i aquest dissabte en figuren 1.147.

Per al director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, l'evolució de tots els indicadors "marca una tendència descendent clara". En la roda de premsa diària des de la Moncloa, ha defensat que hi ha territoris ja en una situació "molt favorable" per anar preparant la fase de transició. Per entendre el que està passant amb l'evolució de les dades, ja que hi ha molts dies amb canvis en la sèrie en què no quadra el recompte respecte el dia anterior, Simón ha mostrat un gràfic on es veia l'evolució de l'epidèmia tenint en compte la notificació dels casos des de l'inici de tenir símptomes, un altre amb la data de diagnòstic i encara un altre amb la data de notificació. Entre el primer i segon cas hi ha una diferència de 10 dies, mentre que entre les altres dues dades la diferència és d'un o dos dies. Segons Simón, actualment s'estan rebent moltes notificacions de setmanes anteriors perquè durant el pic de la pandèmia els laboratoris gairebé es van col·lapsar.

Crida l'atenció especialment el cas de la Comunitat de Madrid, epicentre de la pandèmia quan va començar el brot a Espanya. Mentre que a Catalunya hi ha 543 nous contagis per proves PCR, a Castella i Lleó 172, a la Comunitat de Madrid només figuren 25 nous casos i ahir la xifra també era molt baixa, de 52 nous infectats. Això és fruit d'una "depuració" de la sèrie històrica, segons ha detallat Simón, ja que hi havia acumulats molts resultats de proves PCR antigues, però xoca amb els resultats d'altres autonomies a les portes de començar a avaluar la possibilitat de canviar de fases. De fet, segons els resultats oficials de la Comunitat de Madrid, hi ha 244 nous casos, una xifra que quadra si es té en compte la variació de contagiats totals a Espanya respecte ahir divendres.

Amb uns resultats així –si es tenen en compte els oficials del ministeri de Sanitat–, Madrid se situaria en una millor posició que Catalunya per canviar a la fase 1 a partir de mitjans de maig. Però el govern espanyol encara no ha detallat quins seran els llindars a superar per poder canviar de fases per províncies. No n'hi haurà prou amb una taxa baixa de contagis, també caldrà tenir en compte la capacitat assistencial –capacitat de les UCI i d'atenció primària–, així com la capacitat de traçar contagis si hi ha un brot.

Ara bé, els resultats de Madrid no són tan bons pel que fa a hospitalitzacions i ingressos a les UCI. La capital espanyola té la xifra més alta d'ingressos (164), seguida de Catalunya amb 114. Pel que fa els nous casos en UCIs, Catalunya continua sent la que en comptabilitza més, un total de 16, seguida de Madrid, amb 12. Si ahir eren sis les comunitats autònomes que no tenien cap ingrés en les unitats de cures intensives, avui ja són vuit, mentre que tres en comptabilitzen només un.

La xifra de nous curats, però, baixa respecte ahir divendres i són 2.572 noves altes respecte a les 2.628 de divendres. Des de l'inici de la pandèmia, 117.248 persones ja han superat el coronavirus d'un total de 216.582 contagiats segons les proves PCR, cosa que suposa un 54% del total.

stats