Societat 12/04/2020

Repunt de morts a l'Estat: 619 en les últimes 24 hores i 16.872 en total

Es registren 4.167 contagis més i 3.382 persones s'han curat

Ot Serra
2 min
La pista d’atletisme de Sabadell, convertida en hospital de campanya per atendre els infectats de coronavirus.

MadridRepunt de morts per coronavirus a l'Estat. Si ahir es va assolir la xifra més baixa dels últims 19 dies, amb 510 morts, aquest diumenge se n'han registrat 619. La pandèmia ja ha causat la mort de 16.972 persones a tot Espanya des que hi va arribar. En general la tendència va a la baixa, però les xifres d'aquest dissabte, que s'han donat a conèixer avui diumenge, detecten un augment. El percentatge d'increment de morts ha passat del 3,2% al 3,8%. A la Comunitat de Madrid s'han registrat 194 morts, 82 més que el dia abans, i ha trencat puntualment la tendència a la baixa. La nota positiva és que cada dia hi ha més recuperats que no morts: aquest dissabte eren 3.382 persones més les curades, i sumen ja un total de 62.391, un 37,6% del total d'infectats.

Des que va començar la malaltia s'han detectat 166.019 malalts, 4.167 les últimes 24 hores, la xifra més baixa des del 23 de març. S'espera que a mesura que proliferin els tests de diagnòstic ràpid els contagis puguin pujar, però de moment la tendència és a la baixa i l'increment se situa ja al 2,6%. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja avisava aquest dissabte que si els pròxims dies el nombre de contagis puja no serà perquè hi hagi un augment de transmissió amb el relaxament de mesures de confinament, sinó per l'efecte dels tests.

També pròximament s'iniciarà la prova de seroprevalença a unes 33.000 famílies espanyoles per avaluar la salut poblacional relativa al covid-19. La cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, ha defensat fer aquesta enquesta encara que a partir de dilluns s'aixequin parcialment algunes mesures restrictives i determinats treballadors s'exposin a més possibilitats de contagi. La doctora ha apuntat que molts països europeus també estan fent aquesta mena d'estudi i que a l'estat espanyol començarà aviat.

Sierra ha insistit que dilluns no comença la desescalada, sinó que es torna a l'estat inicial de l'estat d'alarma. El govern espanyol, sota la batuta del ministeri de l'Interior, ha repartit deu milions de mascaretes a les comunitats autònomes que es distribuiran a les principals estacions de transport públic de les ciutats més importants de l'Estat. Preguntada per més detalls, la secretària general de Transports, María José Rallo, no ha especificat en quins llocs es trobarà aquest material. Només ha assenyalat que a Catalunya s'iniciarà el repartiment dimarts, i que són les comunitats i els ajuntaments els que planifiquen la logística.

stats