Coronavirus

L'oci nocturn continuarà tancat fins que es buidin les UCI

Salut fa enfadar la patronal del sector al no presentar cap protocol d'accés per facilitar l'obertura dels locals

M.R.C.
2 min
Cua de joves a les portes d'una discoteca de Barcelona el juny passat, quan es va permetre als locals reobrir

BarcelonaSense data d'obertura de l'oci nocturn fins que es buidin les UCI catalanes. És la resposta que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha donat als representants de la patronal del sector en la nova reunió que han mantingut aquesta tarda i que ha acabat sense la resposta que busquen des de fa mesos discoteques i bars musicals. El departament condiciona la reobertura dels locals a una bona evolució de les dades d'ingressats als hospitals i, tot i que no s'ha compromès amb cap llindar, el conseller ha apuntat que 100 ingressats en llits crítics seria una "bona dada", segons ha explicat el secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas.

Boadas ha sortit de la reunió "decebut i descontent" perquè, mentre baixen els contagis d'aquesta cinquena onada, la conselleria encara no ha sigut capaç de presentar-los un protocol d'accés als locals ni la modificació del pla sectorial que permeti recuperar l'activitat després de mesos d'estar tancats, tal com s'està fent a altres països de l'entorn, per exemple, amb l'obligatorietat de presentar el passaport covid o una prova d'antígens negativa. Cap d'aquestes demandes ha quallat entre els responsables de Salut, que es comprometen a continuar treballant per poder obrir l'oci nocturn amb seguretat.

Aquest matí, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'havia manifestat a favor d'obrir aquest sector abans de les festes de la Mercè per evitar que es tornin a repetir els botellons de les celebracions de Gràcia i Sants, amb centenars de joves que s'apleguen sense guardar les mesures de seguretat per consumir alcohol a la via pública. Per a Boadas, aquesta opció està "descartada" perquè materialment no hi ha marge per tenir a punt els protocols de reobertura i el mateix sector s'estima més esperar que no obrir i haver de tornar a tancar al cap de poques setmanes, com ja va passar a principis d'estiu. "O s'obre amb garanties o no obrim: no volem que ens culpin de l'empitjorament de les dades", afirma el dirigent de la patronal.

Precisament, Fecasarm ha interposat aquest dilluns un recurs de reposició contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dictada la setmana passada, que va rebutjar la reobertura de l'oci nocturn interior –les terrasses sí que poden servir– i va avalar l'hora de tancament de tota activitat a les 00.30 hores decretada pel Govern.

Bona evolució

Mentrestant, la cinquena onada està en clar descens gradual. La setmana ha començat amb menys de 5.000 contagis setmanals i amb la millora de tots els indicadors epidemiològics: el risc de rebrot ja està en 111 punts, prop del llindar de 100 que indica el risc alt i en registres iguals que els que hi havia abans de Sant Joan, mentre que la positivitat –el percentatge de PCR i test d'antígens amb resultat positiu– segueix decreixent ja per sota del 4 % (3,85%). Pel que fa als hospitals, tot i l'augment de les altes que es donen, costa buidar els llits i aquest dilluns fins i tot hi ha hagut un repunt: ara hi ha 959 ingressats per covid, 25 més que diumenge, si bé les UCI tenen tres pacients menys (321), en registres similars als de mitjans juliol.

stats