El TSJC manté tancat l'oci nocturn

El tribunal també ha prorrogat una setmana més la limitació de reunions a un màxim de 10 persones

3 min
Cua de joves per entrar a una discoteca el juny passat, quan els locals van tornar a reobrir

BarcelonaLes discoteques, bars musicals i restaurants, de moment, hauran de continuar tancant a dos quarts d'una de la nit. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat els arguments de la Generalitat per mantenir el tancament de l’oci nocturn, tot i el recurs que hi havia presentat la patronal del sector per demanar la reobertura. Sense el toc de queda vigent, els empresaris asseguraven que els seus locals podien ser una alternativa per evitar les trobades de gent per beure al carrer, però els magistrats diuen que una cosa i l'altra no tenen res a veure i argumenten que cal mantenir els locals tancats pel risc de rebrot. El tribunal també ha prorrogat fins al 10 de setembre les limitacions de les reunions a un màxim de 10 persones i del 70% de l'aforament en actes religiosos.

La resolució del tribunal retreu al sector que no hagi aportat cap prova per argumentar que la reobertura dels locals seria inofensiva o fins i tot beneficiosa a l'hora de controlar la pandèmia, més enllà d'uns quants "retalls" de diaris. En canvi, els magistrats posen en valor l'informe de l'Agència de Salut Pública que, amb dades epidemiològiques, assegura que la reobertura de les discoteques fa alguns mesos "va ser una de les causes" de la cinquena onada. De fet, la resolució recorda que quan es va tornar a tancar l'oci nocturn el sector no s'hi va oposar, tot i que la incidència del virus llavors era molt inferior a l’actual.

La patronal de l'oci nocturn Fecasarm havia demanat al tribunal que suspengués la limitació horària establerta per la Generalitat, que obliga a tancar tots els locals a dos quarts d'una de la nit, i que permetés que els restaurants poguessin tancar a dos quarts de dues i els establiments que disposen d'espai exterior a dos quarts de quatre. Pel que fa a les discoteques tancades, es proposava limitar-hi l'accés i deixar-hi entrar només els clients que haguessin superat un test covid les 24 o 48 hores anteriors o els que estiguessin vacunats o haguessin passat la malaltia els últims tres mesos.

Però el tribunal considera que la patronal no ha aportat cap prova que acrediti que les mesures plantejades pel sector tenen una "eficàcia similar en el control de la pandèmia" a les que proposa la Generalitat mantenint l'oci nocturn tancat i limitant-ne els horaris. La Fecasarm també argumentava que el tancament de l'oci nocturn havia generat "greus perjudicis econòmics" al sector, que fa disset mesos que està pràcticament tancat. De fet, diversos empresaris van començar ahir una acampada i una vaga de fam a la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar contra el tancament.

Les reaccions

La patronal ha lamentat la decisió del tribunal, tot i acceptar-la, i ha assegurat que la recorrerien. El Govern, per la seva banda, ha celebrat la decisió del TSJC. La secretària general de Salut, Meritxell Masó, ha admès que eren conscients del "malestar" del sector i ha dit que treballarien per poder-los facilitar l'obertura "com més aviat millor". Paral·lelament, el secretari general d'Interior, Oriol Amorós, ha avisat que cal "evitar les aglomeracions" de cara a pròximes festes majors, com les de la Mercè a Barcelona. "S'han de fer i celebrar, però en condicions", ha subratllat segons l'ACN. Els representants dels dos departaments han recordat que ara hi ha 350 persones a les unitats de crítics dels hospitals, una xifra que hauria de baixar fins a 100.

"No és convenient una reobertura i des del Govern celebrem la decisió", ha insistit Masó. De fet, la secretària general de Salut ha recordat que a causa de l'última reobertura es van comptabilitzar 59 rebrots, amb 934 persones contagiades. "Treballem setmana a setmana amb el sector, però de moment no hi ha una data", ha lamentat.

Amorós ha destacat que també treballen per al compliment de les mesures covid, sobretot amb l'objectiu d'evitar aglomeracions. "Hem hagut d'actuar en diferents situacions on es relaxen les mesures, perquè esdevenen grans focus de contagis", ha insistit. En aquest sentit, ha apuntat que s'han reforçat els efectius policials amb un centenar de dotacions, i s'han incrementat en un 25% a les nits, en comparació amb les xifres de fa dos anys, coincidint amb la pandèmia.

stats