Societat 30/04/2020

El nombre de morts per coronavirus a l'Estat torna a baixar: 268 en 24 hores

En total hi ha hagut 24.543 defuncions a tot el territori

Pau Rumbo
2 min
Els pavellons 7 i 9 de l’hospital de campanya d’Ifema,  a Madrid,  ja tenen compartiments per separar els pacients.

BarcelonaLa mortalitat de la pandèmia de coronavirus ha deixat avui dijous una nova xifra per a l'esperança. En les últimes 24 hores, a l'Estat han mort per aquesta infecció 268 persones; el nombre és el més baix des que, a principis d'abril, es van marcar els màxims (fins a 950 decessos en un dia) i es va començar a aplanar la corba d'aquesta estadística. Dia a dia, la xifra diària de defuncions va baixant, si bé, en ocasions (com aquest dimecres) marca petits repunts que després són compensats per una nova xifra a la baixa. Si ens fixem únicament en l'última setmana, és la segona vegada que el nombre de morts baixa de la barrera psicològica dels 300, i ho fa, a més, de forma contundent. En total, la pandèmia de covid-19 ha deixat 24.543 víctimes mortals a Espanya.

Per altra banda, en les últimes 24 hores s'han declarat 1.309 nous casos de covid-19, cosa que eleva el recompte fins als 213.435. La xifra de nous contagis diaris es manté estable al voltant dels 1.300 casos des de fa 3 dies. Des d'ahir s'han curat 3.103 pacients; en total s'ha donat l'alta a 112.050 infectats per coronavirus.

El director del Centre d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha dit que les dades són "favorables" i que mostren una "bona evolució". Ha recordat que les xifres notificades avui corresponen a contagis de fa entre 10 dies i dues setmanes; per tant, la situació, en les seves paraules, pot ser "millor" del que apunten els números. Tot i això, Simón ha demanat, com sempre, entomar les estadístiques diàries amb "prudència i una eufòria continguda". L'objectiu, ha remarcat, és mantenir les xifres baixes "els mesos vinents".

Les dues comunitats autònomes amb una situació pitjor són Madrid i Catalunya: totes dues sumen la meitat dels nous casos, de les noves hospitalitzacions i de les entrades a les unitats de cures intensives. A banda d'això, Simón ha explicat que els principals focus de transmissió es donen als hospitals, però això no treu que hi pugui haver un "mínim" contagi als domicilis.

El govern espanyol avisa dels riscos de repunt amb el desconfinament

Simón ha llançat un advertiment: "Estem encara en un risc important de tenir nous brots epidèmics, que tindrien un impacte en el sistema sanitari i en la població", ha remarcat. Simón ha tornat a vincular la seva apel·lació a la prudència amb el desconfinament iniciat per les autoritats: un repunt implicaria "passes enrere" en aquesta fase de progressiva recuperació de la llibertat per sortir al carrer, ha recordat.

També hi ha incidit la directora general de Mobilitat, María José Rallo. El seu àmbit, el dels transports, és vital en aquesta nova fase de desescalada; Rallo ha destacat que els transports són "essencials per a la vida social i l'activitat econòmica" i ha deixat clar que "ens haurem d'anar acostumant" a veure, setmana rere setmana, com augmenta l'ús dels transports, tot i que la responsable de Foment espera que sigui "de manera lenta". Per tot plegat, ha afirmat que el repte del seu departament en aquesta fase de desconfinament és "trencar la relació entre més mobilitat i més contagis". "Cal minimitzar els viatges no essencials i s'ha de potenciar la mobilitat saludable i la micromobilitat, anar en bicicleta i caminar", ha exposat Rallo.

stats