Societat 20/04/2020

El sistema es col·lapsa el primer dia de venda de mascaretes i les farmàcies en dispensen com poden

Budó diu que en casos urgents es continuen subministrant els productes i es registren a mà

Montse Riart / Germán Aranda
3 min
Cues a primera hora del matí en una farmàcia de Barcelona durant el primer dia que es troben disponibles mascaretes / PERE VIRGILI

BarcelonaUn dilluns qualsevol a primera hora del matí les farmàcies catalanes dispensen, de mitjana, uns 6.000 medicaments i productes amb recepta. Aquest dilluns, el primer dia en què es començava a dispensar el primer gran lot d'1,5 milions de mascaretes adquirides per la Generalitat, les farmàcies n'han arribat a subministrar en poc més d'una hora 100.000 unitats, i això sense comptar amb la resta de caixes de medicaments que també s'han continuat dispensant. Un volum molt elevat que ha acabat col·lapsant el sistema durant bona part del dia.

A partir d'un quart d'onze del matí, la majoria de farmàcies de Catalunya han tingut problemes per dispensar tant aquest producte com la resta de medicaments que se subministren amb recepta, segons ha confirmat la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya. "Ja tornaré a passar més tard", deien amb resignació diversos usuaris en una farmàcia de Gràcia quan el sistema ja havia caigut. El president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, ha explicat a l'ARA que el col·lapse s'ha donat quan ordinadors de farmàcies de tot Catalunya han introduït un mateix codi al sistema, el de les mascaretes. La xarxa informàtica no estava preparada per rebre aquest allau i ara els tècnics treballen per solucionar-ho. En general, els usuaris s'estan mostrant "raonables" i entenen la situació, segons ha explicat Torres, que ha destacat la "calma" dels usuaris en termes generals a l'hora d'adquirir la mascareta. Els tècnics continuaran treballant perquè demà dimarts, quan les farmàcies tornin a aixecar la persiana, estigui solucionat.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha explicat aquest migdia que "la majoria de les farmàcies dispensen les mascaretes i anoten a mà les dades", per després poder-les entrar al sistema informàtic un cop l'averia s'hagi solucionat. Torres assegura que durant algunes franges del dia, quan la demanda ha baixat, s'ha pogut atendre els pacients, però després no s'ha pogut de nou. "Ens fastigueja no poder donar als pacients ni tan sols la medicació essencial", explica el farmacèutic, que considera que hauria calgut més temps per adaptar tot el sistema informàtic a l'elevada demanda que previsiblement s'havia d'esperar per a aquest dilluns.

Alta demanda

Tot i la pluja des de primera hora del matí, les cues a les farmàcies de Barcelona superaven les habituals. "Amb aquest temps no hauria vingut, però he sentit per la ràdio que al migdia ja s'haurien acabat i per això he baixat", explicava, paraigües en mà, l'Encarnació, que tenia cinc persones al davant a la cua de la farmàcia del Camp del Grassot on acostuma a comprar els medicaments. "He aprofitat perquè se m'ha acabat el medicament que m'he de prendre cada dia, i si tenen mascaretes també n'agafaré una", deia la Pilar, que feia cua tot just darrere de l'Encarnació.

Un farmacèutic de Barcelona dona una mascareta a un ciutadà aquest dilluns

"Sort que avui plovia, sinó la cua ens hauria arribat al final del carrer", comenta una farmacèutica de la Vila de Gràcia. Explica que al seu establiment, que obre cada dia de l'any, aquest cap de setmana ja han sigut molts els usuaris que s'han acostat a preguntar si a partir d'avui podrien comprar la mascareta. "A la gent li ha costat entendre que només en podrien adquirir una", explicaven la Yolanda i el Roberto, farmacèutics d'un altre establiment del barri.

Els dos farmacèutics expliquen que aquest dilluns s'han acostat a la farmàcia molts jubilats que ja portaven mascareta i volien adquirir-ne una altra i persones en edat de treballar que no en portaven i demanaven la primera. "Han d'entendre que n'hi haurà per a tothom", deia la Yolanda. Tot i així, expliquen que la majoria de clients sabien com funcionava la distribució, eren conscients que només en podrien adquirir una per setmana i que la primera seria gratuïta. Budó recomanava aquest migdia als usuaris que "ningú trenqui el confinament per anar a buscar" mascaretes. "N'hi haurà per a tothom", insistia la consellera de Presidència.

Usuaris fent cua en una altra farmàcia de Barcelona aquest dilluns al matí

Quan els usuaris han començat a assabentar-se que el sistema s'havia bloquejat, les cues han anat disminuint i només les persones que necessitaven algun medicament sense prescripció mèdica s'esperaven a les portes dels establiments per adquirir-los. "Ja tenim mascaretes", es llegia a les pissarres de la majoria de farmàcies aquest dilluns. Un cartell que aquests dies havia exhibit precisament el missatge contrari. Durant bona part del dia no ha pogut ser així. Ara l'esperança dels farmacèutics és que demà ja estigui tot solucionat.

stats