Societat 13/06/2019

Creix l’ocupació hotelera aquest primer semestre a Barcelona

El president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, posa fi als seus 20 anys de direcció

Laura Saula
2 min
Aquest primer semestre l’ocupació dels establiments a Barcelona ha estat d’un 79,5%

BarcelonaBalanç positiu a Barcelona pel que fa a l’ocupació hotelera durant els primers cinc mesos de l’any. De gener a maig l’ocupació als establiments de la capital catalana ha sigut d’un 79,5%, un 3,8% més respecte al mateix període de l’any anterior. Les xifres, que s’han fet públiques aquest matí al Gremi d’Hotels de Barcelona, també indiquen que el preu mitjà de les pernoctacions s’ha situat en 129,9 euros, un 2,3% superior al del 2018, i un 'revpar' (ingressos per habitació disponible) de 103,3 euros.

Una tendència que ha tingut el seu punt àlgid durant el mes de maig, quan l’ocupació ha assolit un 88,5%, un 29,9% superior a la del 2018 i que, segons el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, es preveu que mantingui la bona posició durant la temporada d’estiu, amb un 85% d’ocupació.

“Després de dos anys dolents, provocats per problemes com els robatoris o l’incivisme, Barcelona torna a recuperar una bona ocupació hotelera”, ha afirmat Clos durant la presentació del balanç. El president del gremi també ha insistit en la importància de “no baixar la guàrdia” i que el proper alcalde de la ciutat “vetlli per cuidar aspectes importants com la seguretat i el civisme”. “S’han de redoblar els esforços per mantenir la marca Barcelona i donar una imatge compatible amb l’estil i la virtut de la ciutat”, ha afegit.

En aquest punt, Clos ha recordat com un dels deures importants del sector és recuperar l’ocupació hotelera dels hotels de luxe, que aquest primer semestre només ha arribat a un 67% d’ocupació i a 255 euros de preu mitjà. Una baixada del sector, que el 2017 comptava amb un 74% d’ocupació i un preu mitjà de 261 euros durant el mateix període. “Els hotels de gran luxe estan tenint una recuperació més lenta”, ha indicat el president del gremi, que considera fonamental “seguir treballant i apostant pel creixement del turisme de negocis”. En aquest sentit, Clos ha reivindicat la importància de lluitar per no perdre candidatures a congressos per no poder oferir preus de pernoctació competitius, en referència a la taxa turística de la ciutat.

Relleu a la presidència

Durant la presentació, Jordi Clos ha confirmat que, després de 20 anys al capdavant del gremi, no tornarà a presentar-se a la reelecció de la presidència del Gremi d’Hotels de Barcelona. Un comiat en què ha mostrat el seu orgull per haver format part de l’entitat i "haver contribuït a fer que l’activitat hotelera i turística de Barcelona ens hagi permès créixer com a societat, tant des del vessant econòmic i cultural com amb la dotació de recursos i infraestructures”. Tot i això, Clos continuarà formant part del gremi, “sigui només com a membre o dins la junta”, ha intentat aclarir.

El 2 de juliol l’assemblea general del Gremi d’Hotels de Barcelona, integrada per tots els membres, escollirà els nous òrgans de govern i la persona que els presidirà. Fins ara l’única candidatura registrada és la que encapçala l’empresari hoteler Jordi mestre.

stats