SOCIETAT
Societat 13/06/2012

Donen per controlat l'incendi de Castellet i la Gornal després de cremar 636 hectàrees

Els mitjans aeris i terrestres s'aniran retirant progressivament i només quedaran vuit dotacions durant la nit

Acn
2 min
La zona afectada de l'incendi / ACN

Vilanova i la GeltrúL'incendi que crema des d'aquest dimarts i que afecta les comarques del Garraf i l'Alt Penedès s'ha donat per controlat aquest dimecres cap a dos quarts de set de la tarda després d'un balanç de 636 hectàrees cremades. Segons ha informat la subdirectora general operativa dels Bombers, Anna Martín, el vent de marinada ha deixat de bufar i, per tant, no ha revifat cap punt calent. Encara continuen treballant a la zona una quarantena de dotacions terrestres i 6 mitjans aeris, tot i que al llarg de la tarda s'aniran retirant i només quedaran 8 dotacions terrestres durant la nit per fer tasques de vigilància. Martín ha dit que si la situació no varia, demà al matí el foc es podria donar per extingit.

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat a les sis de la tarda l'incendi que es va originar aquest dimarts a Castellet i la Gornal i que afecta les comarques de l'Alt Penedès i Garraf. La decisió s'ha comunicat després de la reunió de coordinació que ha tingut lloc al Centre de Comandament Avançat de la Direcció General de Protecció Civil que ha estat instal·lat davant del càmping Vilanova Park i que, a hores d'ara, ja s'ha desmantellat.

La subdirectora general operativa dels Bombers ha explicat que les condicions meteorològiques han estat favorables, ja que "les humitats relatives són altes i el vent de marinada és suau", de manera que no han perjudicat a les tasques d'extinció. Martín ha explicat que en aquests moments encara hi ha una quarantena de dotacions terrestres i 8 mitjans aeris treballant a la zona però que al llarg de la tarda s'aniran retirant fins a quedar 8 dotacions que estaran vigilant la zona durant tota la nit.

Els Bombers preveuen que si la situació es manté, demà al matí la situació es pugui donar del tot controlada i el foc per extingit. Martín, però, ha assegurat que si demà al matí fos necessari "s'activaria algun mitjà aeri però només en cas que aquesta nit hi hagi alguna petita soca que pugui portar algun tipus de problema".

El Cos d'Agents Rurals ha fet una estimació aproximada de 636,44 hectàrees cremada. D'aquestes 178,68 són d'arbrat, 393,56 de matollar i 42,91 de conreus. Pel que fa als municipis afectats, 208,25 hectàrees pertanyen al terme municipal de Castellet i la Gornal i 428,19 a Vilanova i la Geltrú. I respecte al territori, ha afectat 449,53 hectàrees d'Espai d'Interès Natural (EIN) del Sistema Litoral Central i els parcs del Foix (208,25) i del Garraf (241,27).

La DGPC manté la prealerta del pla INFOCAT. El municipi de Vilanova i la Geltrú i el de Canyelles mantenen els seus Plans d'Actuació Municipal per incendis forestals en fase prealerta. Un cop els Bombers han donat per controlat l'incendi, es desactiva la Unitat Mòbil Operativa de Protecció Civil (UMPC), que estava activada com a Centre de Comandament Avançat.

De la seva banda, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha explicat que en un primer moment la seva principal preocupació era la seguretat de les persones, però que un cop tothom està fora de perill "ens preocupa l'impacte que ha tingut el foc al territori". "La major part cremada són espais protegits i, per tant, es tracta d'una desgràcia que hem tingut a una comarca que no anem sobrats en quant a espais naturals", ha expressat l'alcaldessa.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

stats