Societat 16/11/2017

La Creu Roja atén un 82% més de persones refugiades i reclama més compromís dels ajuntaments

L'entitat alerta que en la fase posterior d'acollida hi ha una falta d'habitatge i feina

Pau Esparch
2 min
Interior de la Casa Bloc

BarcelonaLa Creu Roja ha atès 3.073 persones refugiades entre el gener i el setembre d'aquest any, un 81,73% més que en tot l'any passat (llavors en va assistir 1.691). L'entitat també ha augmentat les seves places d'acollida fins a les 258 per semestre, ja que en la primera fase (de sis mesos) les persones refugiades tenen l'allotjament garantit i les seves necessitats bàsiques cobertes. Tot i això, el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, ha reclamat més compromís dels ajuntaments en la fase posterior d'integració. Després dels primers sis mesos d'acollida, l'entitat ofereix ajuts econòmics per al lloguer d'un habitatge i dona suport en la recerca de feina, a part de fer un acompanyament personalitzat. Però Morist ha alertat que en aquesta fase posterior del procés hi ha una falta d'habitatge i feina.

"Hem passat de la benvinguda a l'on, el quan i el com; és el moment de concretar", ha assegurat Morist, que ha demanat "menys declaracions i més efectivitat". "Quan les persones surten d'un centre d'acollida, necessiten més complicitat de les ciutats i els pobles", ha explicat. Morist ha afegit que la dificultat per trobar un habitatge i una feina per als refugiats, una vegada ha acabat la primera fase d'acollida, complica la seva fase d'integració. "Necessitem que la segona fase funcioni millor. Si no, farem un tap important", ha avisat. Per aquest motiu, Morist ha demanat la contribució dels municipis catalans: "Si som una societat que volem acollir persones que fugen, hem de fer efectiva aquesta realitat", ha valorat.

El coordinador de la Creu Roja ha fet una crida als municipis on l'habitatge "no és només un problema per a les persones vulnerables" que facilitin la integració dels refugiats. "Està molt bé la sensibilització de la societat, però necessitem més velocitat", ha afirmat Morist. Precisament, el govern espanyol ha informat que 214 refugiats sirians procedents del Líban -51 homes, 41 dones i 122 menors d'edat- han arribat aquest dijous a l'Estat; cinc de les persones les acolliran a Barcelona i cinc més a Tarragona.

Cronificació de la pobresa

Morist ha fet aquesta valoració en la presentació del balanç d'activitat de la Creu Roja, on ha explicat que l'entitat ha atès 496.714 persones el 2016, la meitat de les quals per pobresa (252.871 persones). Pel que fa a aquest any, entre el gener i el setembre ha atès 230.221 persones per pobresa, un 8,9% menys que en tot l'any passat. Encara que la tendència sigui a la baixa, Morist ha alertat que l'ajuda ha de ser més intensa perquè el 40,6% de les persones fa més de dos anys que estan en aquesta situació de pobresa. "El nostre temor és que aquesta gent desconnecti d'una societat normalitzada", ha advertit, ja que s'està produint una cronificació intensa de la pobresa en famílies joves i monoparentals, sobretot en dones amb fills a càrrec. El 60% de les persones ateses en aquest àmbit són dones.

stats