Societat 13/04/2021

Jutgen el crim que va atemorir Baró de Viver

Els acusats es consideraven “impunes”, segons la Fiscalia, però ells diuen que també tenien por

3 min
Els dos acusats aquest matí durant el judici a l'Audiència de Barcelona.

Barcelona“No acostuma a ser habitual” que hi hagi testimonis directes d’un crim, ha dit la fiscal aquest matí quan començava el judici per l’assassinat d’Eduard Colmena, l’Edu, al barri de Baró de Viver de Barcelona. “Per què el van cometre amb tants testimonis? Estaven segurs de la seva impunitat”, ha considerat la fiscal sobre els dos acusats mentre es dirigia al jurat popular: “Hi havia una por latent de venjances”. L’home va rebre quatre trets al mig del carrer la nit del 22 de desembre del 2018 i el seu assassinat va trasbalsar els veïns, que explicaven que ell havia sigut l’únic que havia plantat cara a una família d’ètnia gitana conflictiva. El dia abans del crim, la víctima havia denunciat amenaces de mort als Mossos, però no va ser fins al cap d’un mes que la policia va detenir els ara acusats.

Pedro i Olga són la parella a qui la Fiscalia i l’acusació particular –que representa la família del mort– volen que sigui condemnada a 27 anys de presó cadascun per assassinat amb traïdoria i tinença il·lícita d’armes. Però la defensa de Pedro demana rebaixar la pena a homicidi en legítima defensa, i la d’Olga, l’absolució, perquè assegura que ella no portava l’arma ni va estar implicada en el crim. El relat de la Fiscalia i la família xoquen per complet amb el dels acusats: el jurat haurà de dir si els dos són autors i quina ha de ser la condemna. En les seves declaracions, tots dos han afirmat que ells també tenien por per uns incidents anteriors de la víctima amb el patriarca del clan familiar, la seva filla, el seu fill i un cunyat.

Pedro ha assegurat que va comprar una pistola un parell de dies abans de l’assassinat perquè, segons ell, l’Edu s’havia presentat a casa seva amb una destral i una pistola, però ha admès que no ho va denunciar. Sobre el crim, ha explicat que a les 10 de la nit va decidir portar la pistola per sortir a comprar perquè “no tenien menjar”. Després de corregir una de les tres contradiccions que li ha detectat la fiscal respecte al que havia dit a la fase d’instrucció, ha relatat que anava acompanyat de la seva dona i que abans d’arribar a la botiga la víctima va començar a dirigir-se cap a ell amb una pistola en una mà i tres boles amb punxes lligades amb una corda a l’altra. “En cap moment vaig pensar que hauria d’utilitzar la meva arma”, ha afegit.

Segons Pedro, va disparar dos trets a l’aire i dos més al cos de la víctima: “Disparo perquè se’n vagi”. “Temia per la meva vida”, ha insistit. L’acusat ha argumentat que va comprar la pistola “per defensar” la seva família i que no sortien de casa. Olga ha mantingut la mateixa versió i ha assegurat que no sabia que el seu home tingués una arma de foc. També ha al·legat que a les dones d’ètnia gitana “no els deixen” agafar una pistola. Però la Fiscalia i l’acusació particular han sostingut que Olga portava l’arma i va demanar a Pedro que matés la víctima. Ho han basat en els sis testimonis que declararan aquest dimecres protegits: sense que els puguin identificar per la por de represàlies dels acusats, segons la Fiscalia. Són, teòricament, els testimonis directes que van presenciar l’assassinat.

Sense detalls de la fuga

La defensa d’Olga ha posat en dubte els testimonis protegits i ha explicat que, fins que no van aparèixer en la causa, la dona havia evitat la presó preventiva –a diferència de Pedro– perquè només li atribuïen encobriment. Quan han preguntat als dos acusats per la fugida, després del crim, del barri de Baró de Viver a Roquetas de Mar (Almeria), s’han limitat a dir que hi van arribar en autocar, sense donar detalls de qui els havia pogut ajudar: Pedro tampoc ha concretat en quin moment va tirar la pistola i Olga només ha afegit que van fer una parada a la Mina. Els dos han negat que els anomenessin els pistoleros i han justificat que van evitar entregar-se a la policia perquè la dona estava en tercer grau per una pena de presó per tràfic de drogues que també havia hagut de complir l’home.

Els acusats han mantingut que, un cop va passar l’assassinat, ningú de la seva família va quedar-se al barri de Barcelona ni ha tornat a anar-hi. Han volgut recordar que, després de la seva fuga a correcuita per intentar esquivar la policia i la justícia arran del crim, alguns veïns els van cremar la casa.

stats