Societat 27/07/2021

Cuines comunitàries i tallers d'alimentació per a persones vulnerables

L’Ajuntament de Barcelona engega el projecte Alimenta, que vol donar trucs per a la cuina d'aprofitament i fomentar els hàbits saludables

Joana Garreta Passola
2 min
Alguns dels participants del projecte Alimenta

BarcelonaQue les verdures deixin anar el seu propi suc en comptes d’afegir-los aigua per fer una vichyssoise, fer la llista i anar a comprar sense gana o com aprofitar la carcassa del pollastre són alguns dels molts trucs del primer taller de cuina d’aprofitament que s’ha dut a terme dins el projecte Alimenta, gestionat per la Fundació Privada Jovent, a Barcelona. Carolina Pérez, que va ser usuària del menjador social durant alguns moments de la pandèmia, es va apuntar a aquest curs perquè els ensenyen “a no llençar res”.

Pérez explica que ja tenia alguns trucs, com congelar puré de verdures una mica tocades, però espera aprendre’n molts més amb tallers com aquest. Jorge Bareas, un altre dels participants, s’hi va apuntar perquè li agrada cuinar i té ganes d’aprendre moltes coses. Comenta que en menys d’una hora ja ha vist “dues o tres coses que es poden aprofitar i que no aprofitava”.

El projecte Alimenta, impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, combina cuines comunitàries i tallers formatius, com el que han seguit Pérez i Bareas. La iniciativa pretén garantir "el dret a una alimentació adequada i sostenible” fugint de “l’assistencialisme” d’altres serveis que garanteixen alimentació, segons explica la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes, que també subratlla que és un model “empoderador” que ha de fomentar l’autonomia personal i l’autoorganització d’aliments, així com garantir espais per cuinar, menjar, educar-se i establir vincles.

El projecte es dirigeix a aquelles persones que es troben vivint en espais sense accés a una cuina, com poden ser les pensions o les habitacions rellogades, però també d’aportar formació sobre formes més sostenibles de menjar, més econòmiques o evitant el malbaratament.

S’ha estrenat amb l’Espai Alimenta Jovent, que dona servei als barris del Carmel, la Teixonera i la Vall d’Hebron, i amb l’Espai Alimenta Gregal als barris del Besòs i Maresme, que, malgrat que ja està en funcionament, encara està en obres i estarà plenament operatiu a la tardor. També s’obriran aquesta tardor l’Espai Alimenta Roure, per als barris Gòtic i Casc Antic, i l’Espai Alimenta Norai, al Raval.

Cada espai atendrà unes 25 persones en situació de vulnerabilitat que podran venir derivades de Serveis Socials, però no serà necessari. A més, les diferents activitats que s’aniran oferint es definiran en funció de les necessitats personals de cadascun dels usuaris.

La iniciativa del govern municipal entronca amb la designació de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible enguany, ja que vol promoure una alimentació sana per a les persones, el planeta i la dinamització econòmica del territori.

stats