Pandèmia
Societat 21/04/2020

Catalunya suma 168 morts en un dia i els casos sospitosos van a l’alça

G.g.g.
3 min
Un ciutadà en una farmàcia de Barcelona, aquest dilluns

BarcelonaEl total de morts de covid-19 va augmentar ahir en 168 a Catalunya, segons el recompte diari que remeten les funeràries al departament de Salut. Aquestes morts fan créixer la xifra de víctimes mortals de la pandèmia fins a les 8.441. Ara bé, el departament de Salut va aclarir que el balanç oficial comptabilitzava 328 morts més als hospitals catalans que les registrades diumenge, i va atribuir aquest increment sobtat a “problemes” amb alguns centres sanitaris a l’hora de reportar les dades els últims dos dies. Això significa que durant el cap de setmana no es va informar del total de malalts que van morir a les unitats de cures intensives i, per tant, va evitar que es comuniquessin un centenar de casos.

Sigui com sigui, el cert és que aquesta acumulació de decessos no notificats per error tindrà un gran impacte en les dades que el ministeri de Sanitat presentarà avui. És previsible que l’augment de morts de malalts confirmats als hospitals -que és la xifra que Salut envia al seu homòleg espanyol- faci que la corba de defuncions es dispari. Des de l’inici de la pandèmia, Catalunya registra 4.904 morts als centres hospitalaris, sigui de pacients positius de covid-19 o bé de sospitosos de tenir-ne. Als geriàtrics, la xifra total ja arriba a les 2.328 defuncions: ahir se’n van conèixer 60 més que diumenge.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar ahir en roda de premsa que un total de 655 persones que viuen en residències ja han pogut tornar amb la família i que, ahir al matí, s’havien pogut traslladar 55 residents. També va assenyalar que s’han fet unes 122.000 proves PCR a Catalunya -21.500 en residències- i que en les pròximes setmanes es preveu fer-ne 170.000 més.

També ahir va créixer la xifra de contagis, tant els confirmats com els sospitosos. El Govern va informar que, fins al moment, a Catalunya s’han diagnosticat 43.695 casos de coronavirus mitjançant un test ràpid o una PCR, 7.825 dels quals corresponen a residents de geriàtrics. A més, del nombre total de positius detectats arreu del territori, 6.953 corresponen a professionals sanitaris, mentre que almenys 5.868 treballadors de residències estan en aïllament per sospita o confirmació de la infecció. A part dels positius, el balanç oficial també recull 2.858 casos sospitosos nous en 24 hores, que eleven a 72.984 el nombre de persones amb símptomes compatibles amb el covid-19 que han estat diagnosticades per un metge a partir d’una placa de tòrax o una ecografia.

UCIs al 70% de la seva ocupació

Vergés va detallar que les unitats de cures intensives (UCI) catalanes continuen per sota del 70% d’ocupació i que, a poc a poc, els hospitals aniran recuperant els llits per a altres patologies. Ara hi ha 1.091 malalts greus intubats o connectats a un respirador, una situació crítica per la qual ja han passat un total de 3.216 persones els últims dos mesos a causa de les complicacions del virus. Amb tot, les dades relatives a les altes hospitalàries conviden a l’optimisme: en les últimes 24 hores 1.536 persones van poder tornar al seu domicili recuperats.

stats