MEDI AMBIENT I GASTRONOMIA
Societat 07/07/2012

El delta del Llobregat es reivindica

El Parc Agrari del Baix Llobregat es reivindica davant l'amenaça d'Eurovegas. Els pagesos defensen la qualitat dels seus productes i han signat un acord amb els restaurants de la comarca per promocionar-los.

Thaïs Gutiérrez
2 min
El delta del Llobregat es reivindica

VILADECANS.Enric Alaball no sap si a la terra dels seus hivernacles, on actualment creixen herbes aromàtiques i flors comestibles, hi haurà pròximament casinos i hotels construïts a les dues voreres d'una gran avinguda de ciment. Aquest jove enginyer és la tercera generació de la família Alaball que es dedica a cultivar la terra del Parc Agrari del Baix Llobregat, un espai protegit des de l'any 1998 que té més de 3.000 hectàrees i quasi 600 explotacions agràries, i que dóna feina a 1.500 persones.

Aquest peculiar bocí verd al mig d'una de les comarques més industrialitzades de Catalunya ha guanyat notorietat en els últims mesos perquè forma part de l'espai que el Govern ha ofert al magnat nord-americà Sheldon Adelson per construir el macrocomplex hoteler i d'oci d'Eurovegas. Segons Josep Montasell, director del Parc Agrari, aquest espai s'ha convertit "en el rebost de Barcelona". El 15% dels vegetals i les fruites que es consumeixen a la ciutat provenen d'aquests cultius. "Com que està situat en un delta, aquest espai és molt fèrtil i es beneficia d'un clima excel·lent que li dóna una gran productivitat", destaca Montasell, que explicava aquesta setmana, en una visita al Parc, que aquestes terres "poden arribar a donar tres i quatre collites a l'any". "Barcelona està començant a descobrir que ha de ser autosuficient en alimentació i energia, i aquest Parc Agrari l'hi permet", deia Montasell.

La carxofa és un producte estrella d'aquesta zona, però aquí es cultiven tot tipus d'hortalisses i fruites. Enric Alaball representa una nova generació de pagesos, joves i amb carrera, que aposten per nous cultius més moderns com els créixens, les herbes aromàtiques i les flors comestibles. Cristina Roig, cuinera i professora d'alta cuina de l'Escola Sant Ignasi, destaca la importància de cultius nous, com els d'Alaball, "que tenen molta sortida en la gastronomia moderna". Per a aquesta experta en herbes aromàtiques i flors comestibles, que coneix totes les varietats, la història i els possibles usos culinaris d'aquestes plantes, el Parc Agrari del Baix Llobregat representa una "gran riquesa" i "la seva proximitat amb la ciutat de Barcelona permet que la gent pugui menjar productes frescos i de temporada". Els pagesos de la zona aposten així per l'anomenada "filosofia km 0", que defensa consumir productes que no hagin recorregut centenars de quilòmetres fins a arribar a la taula i que siguin de temporada, per evitar una despesa excessiva en transport i energia per mantenir-los frescos. Alaball explica que la seva explotació és rendible. "Si Eurovegas acaba venint aquí, serà un problema per a gent jove com jo, que hem apostat per quedar-nos a conrear aquestes terres", explica l'agricultor.

Un futur incert

Els responsables del Parc Agrari mostren prudència sobre la instal·lació del projecte d'Eurovegas. De moment, prefereixen reivindicar l'excel·lència dels seus productes i la importància que Barcelona tingui "un hort" tan a prop. Dilluns van presentar un acord que han signat amb una quarantena de restaurants del Baix Llobregat per incloure a les seves cartes els productes del Parc, que estaran indicats amb un distintiu. També han posat en marxar la web Elcampacasa.com, des d'on informen de tots els productes a disposició del consumidor, expliquen on es poden comprar i suggereixen receptes. Finalment, l'última idea per reivindicar l'espai agrari és a través de l'holeriturisme, és a dir, el turisme d'horta, que inclou visites guiades i una degustació dels productes de la zona.

stats