Medi ambient

Demanen prohibir les motos d’aigua a Llançà: "És un descontrol"

L’Ajuntament aposta per regular i controlar-ne l’ús per afavorir la convivència de tots els usuaris

3 min
Imatge d'una moto d'aigua al costat d'uns banyistes, a la Costa Brava

GironaImpedir que les motos d’aigua puguin accedir a la badia de Llançà i fins al cap Ras. És l’objectiu de la campanya que ha engegat l’associació Som Mar després que, en els últims anys, hagi crescut el nombre d’usuaris d’aquesta mena d’embarcacions. “Fan molt de soroll i és un descontrol: moltes entren fins a la sorra a tota velocitat, amb el perill que això suposa. Com que és difícil fer que compleixin les normes, demanem que es prohibeixin”, resumeix la presidenta de l’entitat, Xènia Ros. Per contra, Àlex Ferro, el propietari de JetSki Llançà, que és l’únic establiment que lloga motos d’aigua entre Roses i França, defensa que ells només ofereixen sortides amb monitor i que “sempre” respecten el reglament. “En nou anys no hem tingut mai cap accident, ni cap ensurt ni cap problema amb ningú”, recalca. L'Ajuntament, per la seva banda, aposta perquè se'n reguli l'ús per garantir “un equilibri i una convivència respectuosa” entre usuaris i embarcacions.

Des de l’entitat naturalista argumenten que a Llançà els visitants majoritàriament “són famílies i persones que busquen tranquil·litat, i un turisme més sostenible i respectuós amb l’entorn” i creuen que les motos d'aigua són una font de contaminació acústica. “El soroll no només molesta a les persones, també a la fauna marina, sobretot espècies com els cetacis, que queden molt afectats. No és una pràctica respectuosa amb l'entorn”, afirma Ros. Diuen que el problema no és una empresa concreta, sinó alguns usuaris, la majoria dels quals provenen de França: “Allà tenen més restriccions i aquí poden fer el que volen perquè mai hi ha policia controlant res”. “Si es fes complir la normativa a tothom, seria una altra cosa. Però si no hi ha policia vigilant, regular-ho és com una fantasia”, critica Ros. Per això Som Mar ha començat una recollida de signatures per demanar que es prohibeixi l’entrada d’aquest tipus d’embarcacions a la costa de Llançà.

Pràctica "controlada i regulada"

“Semblem delinqüents, quan no ho som”, lamenta el propietari de JetSki Llançà. En aquest establiment tenen quatre motos per llogar i la del monitor. "No lloguem mai per lliure, encara que sigui un capità de iot. I si algú no respecta les normes, li apaguem la moto", subratlla el jove, que fa nou anys que regenta el negoci. Ells ofereixen dues tipologies de sortides, sempre sota supervisió: excursions o donar voltes en un circuit, situat enmig del mar, lluny del litoral. “Totes les motos tenen un GPS i un sistema incorporat que permet controlar-les totalment: el motor s’atura si surten del límit del circuit, si corren massa o si s’acosten a una altra embarcació”, assegura.

Ferro no entén la campanya engegada per l’entitat, perquè sosté que mai han tingut cap conflicte al poble. “Tenim clients d’entre 6 i 80 anys que només venen a gaudir de l’entorn. I no entenc que les motos els molestin i que, en canvi, els iots i les llanxes no facin soroll”, retreu. L'empresari creu que el problema va sorgir quan un canvi de normativa va permetre que qualsevol persona amb llicència de navegació, que s'obté després d'un dia de formació, pugui llogar motos d’aigua i embarcacions de menys de sis metres d'eslora. "És això el que provoca que hi hagi gent navegant que no coneix ni respecta cap norma. Però nosaltres sí que les complim totes”, insisteix. 

Des de l'Ajuntament, l’alcaldessa Núria Escarpanter assenyala que les motos d’aigua “no són un conflicte gaire gran” al municipi, però sí que s’han trobat amb usuaris de caiac i banyistes que lamenten el soroll que fan o que pateixen perquè els passen pel costat molt ràpid. No obstant això, Escarpanter exposa que no tenen competències per regular-ne l'ús, però afirma que ho demanaran. “No estem en contra de les motos aquàtiques ni de les embarcacions. Defensem que tothom pugui gaudir del mar i que tothom compleixi les normes. Hem de ser capaços de buscar un equilibri perquè no sigui un problema”, ressalta l’alcaldessa. 

stats