Societat 02/07/2019

Una residència per a gent gran de la Generalitat passa l'onada de calor sense aire condicionat

El Govern ho atribueix a una avaria fortuïta, i no a falta de manteniment com indiquen els afectats

Acn
2 min
La façana de la residència per a gent gran Mossèn Vidal i Aunós.

BarcelonaEls familiars de la gent gran ingressada a la residència Mossèn Vidal i Aunós de Barcelona han denunciat aquest dimarts que l'aire condicionat del centre no funciona. En un comunicat, han puntualitzat que els residents que hi viuen pateixen temperatures "infernals", agreujades encara més per l'onada de calor. Els familiars apunten que dissabte a última hora el problema semblava resolt, però que diumenge tornava a funcionar "a mig gas" i no arribava a les plantes tercera i quarta. Dilluns funcionava fins a la tercera planta, però a la tarda va deixar de funcionar a tot arreu.

"La Generalitat incompleix a la residència les recomanacions que fa a la ciutadania per afrontar amb seguretat les altes temperatures", es queixen els familiars dels afectats, que expliquen que l'empresa gestora ha llogat aparells de refrigeració i ventiladors industrials. Aquesta mesura provisional, però, no és efectiva perquè fa saltar la instal·lació elèctrica, que està "en un estat precari", asseguren, "com totes les instal·lacions de l'edifici, per l'absoluta falta d'inversió de la Generalitat". En l'escrit afegeixen que la resta d'instal·lacions estan en una situació similar, com ara les canonades, fet que provoca que hi hagi fuites d'aigua i humitats que han inutilitzat alguns lavabos de les habitacions.

Per tot plegat, els familiars exigeixen que s'instal·li un nou aparell adequat a l'estructura de l'edifici. "El que està passant aquests dies a la residència és maltractament", conclouen.

Avaria fortuïta

D'altra banda, la Generalitat ha contestat a la polèmica afirmant que la falta d'aire condicionat ha estat provocada per una "avaria fortuïta", i no per falta de manteniment o per obsolescència de la maquinària. També apunta que en el moment en què es va tenir coneixement de l'avaria l'equip sanitari va començar un seguiment "més personalitzat i constant" dels residents i es van instal·lar aparells autònoms de refrigeració i ventiladors a totes les plantes afectades. També es va reforçar la hidratació dels usuaris i es va fer un seguiment de l'evolució de la temperatura.

La Generalitat afirma que des de divendres a la tarda l'aire condicionat "tornava a funcionar", tot i que es va constatar que dissabte al matí, a primera hora, "no refrigerava amb prou potència tot l'edifici". La incidència es va donar per "tancada i resolta" aquest dilluns, després de comprovar que els equips funcionaven "amb tota normalitat".

stats