Medi ambient
Societat 11/02/2021

Denuncien Espanya davant la Comissió Europea per la mala gestió dels residus

Setze entitats demanen més ambició a l'Estat en la futura llei per impulsar el reciclatge i la reutilització

3 min
Un operari apilant les muntanyes de plàstic que entren a la planta de triatge de Gavà de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. FRANCESC MELCION

El reciclatge a Espanya és insuficient i està a nivells que no satisfan ni les mínimes exigències d’Europa. Amb aquesta crítica, 16 entitats ecologistes han denunciat l’Estat davant de la Comissió Europea (CE) constatant que l’objectiu d’arribar al 50% dels residus globals reciclats el 2020 s’ha incomplert i que calen més reformes per superar l’estancament de les dades els últims anys. Malgrat que les dades oficials no s’han publicat –l'última és l’escàs 35% de reciclatge estatal del 2018–, les entitats donen per fet que el salt que caldria per arribar a l’objectiu és força improbable, tenint en compte que la dada no ha millorat els anys anteriors.

"Veus com anàvem els anys passats i que no hi ha polítiques noves, que per exemple encara no és obligatori per llei a tot arreu la recollida de la matèria orgànica per separat", ha criticat el portaveu d’Ecologistes en Acció, Carlos Arribas. La federació catalana Rezero ha afegit que fins i tot territoris com Catalunya, Navarra i les Balears, que han fet mesures per impulsar la prevenció i gestió dels residus, segueixen incomplint els objectius europeus. "Cal un canvi de rumb", ha dit Garcia, que, com la resta de ponents, ha considerat crítica la situació.

Acumulació d'escombraries en uns contenidors a Barcelona. La producció de deixalles a l'Estat supera la mitjana europea.

La denúncia, que ha estat acceptada a tràmit, posa èmfasi en el fet que la UE va fer un advertiment el 2018 a Espanya que ha quedat sense reacció per part del govern: "No s’ha posat en marxa cap de les polítiques que la Comissió Europea va recomanar", ha afegit la portaveu de Rezero. Eren consells com aplicar una fiscalitat ambiental als abocadors i incineradores, implantar la taxa de residus municipals que encara no es cobra arreu de l'Estat.

La gran oportunitat per capgirar la situació, subratllen les entitats, és l'avantprojecte de llei de residus en la qual treballa el ministeri de Transició Energètica i que s’ha de presentar les pròximes setmanes. "Ens cal un canvi de paradigma i el text de l’esborrany no està a l’altura", ha lamentat la portaveu d’Amigos de la Tierra, Adriana Espinosa. Rezero troba a faltar, per exemple, que la llei abordi la reutilització, un pas primordial en la jerarquia per gestionar els residus que fixa la UE perquè suposa un estalvi de consum de recursos naturals i també d’emissions, ha subratllat Garcia.

"Ultracontaminació per plàstics"

"Hem d’anar més enllà de la llei fallida del 2011, quan els lobis de les indústries i els sistemes integrats de gestió van boicotejar qualsevol millora o reseteig del sistema", ha advertit des de Greenpeace Julio Barea. Ha recordat que una investigació recent de l'ONG va posar de manifest que Ecoembes, el sistema integrat de gestió dels envasos a Espanya, havia fet una "gestió nefasta" i que les taxes reals de recollida i reciclatge rondaven el 25% i no les cotes molt més altes (de fins al 80%) que defensen els gestors. "Tenim una ultracontaminació de plàstics", ha lamentat Barea, que ha fet una defensa de la implantació de sistemes de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) que afavoreixi la recuperació i reutilització dels envasos.

Ecoembes defensa que les dades oficials de la CE situen Espanya com el setè país amb millors resultats de recollida d’envasos, unes dades que les organitzacions rebaixen i que veuen poc objectives. "Si el 80% es recuperés no trobaríem plàstic per tot arreu", ha afegit Barea.

Garcia, de Rezero, ha insistit que la nova llei espanyola ha de garantir la responsabilitat ampliada del productor, és a dir, que siguin els productors i no els ciutadans els que assumeixin "el 100% del cost de fer-se càrrec dels residus que generen".

El ministeri de Transició Ecològica, que treballa en el redactat de la futura llei que aprovarà el consell de ministres aquest trimestre per enviar-lo al Congrés, admet que Espanya arrossega un dèficit en matèria de residus i recorda que les comunitats autònomes i els ajuntaments són competents en la gestió. Malgrat tot, les entitats han lamentat que els intents de legislacions ambicioses d’algunes comunitats hagin topat amb els tribunals.

El ministeri que lidera la vicepresidenta Teresa Ribera defensa la feina que està fent per prioritzar el repte pendent dels residus i recorda que l'últim any ha aprovat quatre decrets llei sobre residus (entre ells el d’abocadors) i que ja ha enllestit el primer pla d’accions per avançar en l’estratègia d’economia circular. Aquí, la gestió dels residus serà una de les prioritats i s’hi destinaran només el 2021 uns 487 milions d’euros de fons europeus perquè els comunitats puguin millorar la inversió i la gestió, ha assegurat una portaveu del ministeri.

stats